Юбилей: Калуди Калудов чества 35 години на сцената

2
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Операта „Дон Карлос” е дългоочаквана и харесвана продукция на Русенската опера. С нея ще продължи честването на 200-годишнината на Джузепе Верди в русенския оперен театър. Но на неговата сцена на 13 април ще бъде отбелязана още една забележителна годишнина – тенорът Калуди Калудов ще отбележи 35-годишното си звездно присъствие на българската и световната оперна сцена.
Калуди Калудов вече е в Русе, за да осъществи на 5, 6 и 7 април записите на нов компакт диск с италиански канцонети с Русенска филхармония, под диригентството на Найден Тодоров. Хитът в този диск е песента Un amore cosi grande, която известният италиански композитор Гуидо Мария Ферилли му предоставя да изпълни и да регистрира. Това е най-популярната песен на Ферилли – написана през 1976 година, изпълнена и записана от легендарните италиански тенори Марио Дел Монако, от Клаудио Вила, от Лучано Павароти, от Андреа Бочели. В продължение на близо половин век песента не спира да се радва на огромен и непреходен успех.
За своя юбилей Калудов  е събрал по достойнство истинско съзвездие от български певци от по-новото поколение. Ще му партнират известният русенски бас Ивайло Джуров, забележителният баритон Петър Данаилов, мащабният бас Емил Желев, изящното сопрано Анна Дитри и впечатляващото мецосопрано Даниела Дякова. Обкръжението от младите певци доказва само едно – незалязващата пролет в гласа на знаменития тенор Калуди Калудов. Режисьор на постановката на операта „Дон Карлос” е румънският режисьор Кристиян Михайлеску. Сценографията и костюмите са на Виорика Петрович. На пулта – Антони Габриеле. Премиерата се е състояла 28 март 2008 година в рамките на „Мартенски музикални дни”.
В същия състав, с оркестъра на Русенската опера и с участието на Общински смесен хор „Гена Димитрова” – Плевен, спектакълът на операта „Дон Карлос” ще бъде представен и на сцената на Плевенския драматичен театър „Иван Радоев” на 15 април, понеделник, 19 часа. В ролята на Елизабет Валоа – Габриела Георгиева, ученичка на Калуди Калудов и Гена Димитрова.

Калуди Калудов е участвал в над 20 различни постановки на операта „Дон Карлос” по целия свят. Партнирал си е на сцената с най-големите оперни имена и диригенти. Ролята на Дон Карлос му донася и най-големите международни успехи наред с емблематичните за певеца роли на Форесто от „Атила” на Верди, Де Грийо от операта „Манон Леско”, на Каварадоси от операта „Тоска” на Пучини. Своя дебют в ролята на Дон Карлос прави през 1988 година на сцената на Софийската опера в постановката на Пламен Карталов – изпълнява се пълната версия на „Дон Кралос” от 5 действия. Негови партньори на сцената са Никола Гюзелев, Никола Смочевски, Стефка Минева, Людмила Хаджиева. Незабравимо ще остане партньорството му със Стефка Евстатиева – публиката и музикалната критика до днес продължават да считат двамата изпълнители за еталон на образите на Дон Карлос и Елизабет в историята на българското и световното оперно изкуство. За радост на меломаните съществува запис на операта „Дон Карлос” с участието Калуди Калудов и Стефка Евстатиева. Калуди Калудов участва и в неповторимия спектакъл-честване с „Дон Карлос” на Николай Гяуров на сцената на Софийската опера в компанията на Цветелина Василева, Виолета Урмана, Нико Исаков, Светозар Рангелов, Петър Бакърджиев, Людмила Хаджиева – спектакълът е заснет от БНТ.

Да припомним биографията на един от топтенорите на България
КАЛУДИ КАЛУДОВ завършва Музикалната академия в София като ученик на доц. Лиляна Жабленска. По-късно работи с Никола Николов. Дебютира на Пловдивска сцена в ролята на Алфред от операта на Верди – “Травиата”. Още като студент постъпва като солист на Националната опера – София, на чиято сцена пее в продължение на 12 сезона. Активната международна кариера на Калуди Калудов започва през 1983 година с “Реквием” на Верди в Лондон и ролята на Форесто от операта “Атила” на Верди във Виенската Щатсопер. Следват години на неспирен възход по големите световни оперни сцени. В Миланската скала има вече договор през 1985 година и пее в “Сватбени ризи” на Дворжак, а по-късно “Атила” и “Бал с маски” на Верди, “Манон Леско” на Пучини. Пял е в най-големите европейски оперни театри, както и в САЩ, Япония, Южна Корея, Чили, Австралия. Многократно е участвал в спектакли с най-прочутите певци в света и с диригенти като Клаудио Абадо, Чарлз Макерас, Рикардо Мути, Фабио Луизи, Зубин Мета и др. Калуди Калудов има в репертоара си над 60 централни тенорови партии от европейската оперна класика. Като се започне с Вердиевите – Алфред от “Травиата”, Радамес от “Аида”, Дон Карлос, Дон Алваро от “Силата на съдбата”, Манрико от “Трубадур”, Херцогът от “Риголето”, Рикардо от “Бал с маски”, Ернани и др., Пучиниевите Каварадоси – “Тоска”, Рудолф – “Бохеми”, Де Грийо – “Манон Леско”, Калаф – “Турандот”. Към тях трябва да се прибавят още главните тенорови роли от опери на Доницети, Росини, Белини, Бизе, Понкиели, Леонкавало, Маскани, Джордано, Офенбах и др., а от руската класика – Дмитрий от “Борис Годунов”, Владимир от “Княз Игор”, Княз Голицин от “Хованщина”, Ленски от “Евгени Онегин”.
Внушителен е и концертния му репертоар, в чийто списък наред с Реквиемите на Моцарт и Верди, с Деветата симфония на Бетовен, се четат още и “Stabat Mater” от Росини и Дворжак, “Меса Глаголица” от Яначек, „Камбаните” на Рахманинов. Има студийни записи и издания на Балкантон, NAXOS, Sony Classic, Decca, Българско национално радио, Радио Катовице, радио RAI, Музикална къща “Гега ню”, видеозапис на RAI на операта “Атила” на Верди в Миланската скала и др. Основател и дългогодишен артистичен директор на оперния фестивал „Вива ил канто” в Чешин, Полша. С вокална педагогика се занимава от 15 години, доктор на Консерваторията в Катовице, Полша, хоноруван преподавател на НУМТИ Пловдив и НБУ София, прави Майсторски класове в България, Полша, Италия, Румъния, Финландия, Естония, Бразилия и др.
ДИРИГЕНТЪТ АНТОНИ ГАБРИЕЛЕ

Диригентът Aнтони Габриеле е носител на Втора награда от Международния конкурс за диригенти в Бургас 2011. През същата година дирижира за първи път Кралския оркестър на Ливърпул, както и Британския филхармоничен оркестър в рамките на London Tower Music Festival 2009.
Завършил е композиция, пиано и пеене в Консерваторията в Сидни, Австралия и от 1993 година натрупва професионален опит като музикален директор, диригент, хормайстор, вокален педагог и акомпанятор.
Репертоарът на диригента включва внушителен списък от опери, мюзикли и оперети: „Травиата”, „Дон Жуан”, „Мадам Бътерфлай”, „Севилският бръснар”, „Бохеми”, „Пепеляшка”, „Вълшебната флейта”, „Малката Русалка”, „Орфей в подземния свят”, „Вълшебникът от Оз”, „Котките”, „Фантомът на операта”, „Цар Лъв”. Дирижирал е различни големи продукции в Лондон, Сидни, Шанхай, Мелбърн, като една от най-успешните му изяви в последните години е суперпродукцията на „Фантомът на операта” от Ендрю Лойд Уебър в Уест Енд Лондон.
СЪЗВЕЗДИЕ ОТ МЛАДИ ПЕВЦИ

ДАНИЕЛА ДЯКОВА (мецосопран) завършва оперно пеене в Музикалната академия “Панчо Владигеров” в София в класа на проф. Руско Русков и Христина Ангелакова. Участва в Майсторските класове на Лука Горла в “Scuola Civica di Musica” в Милано, Италия и на Каролин Диума в Созопол. Специализира оперно пеене при Серджио Сегалини в “Accademia D’Arte Lirica” в Осимо, Италия. Даниела Дякова има няколко награди от авторитетни певчески конкурси, сред които Първа награда от международния оперен конкурс “Надежди, таланти, майстори” /Добрич/, Първа награда от конкурса “Млади оперни певци” – София, Втора награда на международния оперен конкурс “Георги Златев-Черкин” – София и Първа награда от конкурса “Цветана Дякович”. Постепено младдата певица се налага Гостувала е с голям успех на редица престижни европейски сцени. Постоянен гост-солист на Софийската опера и всички български оперни театри.
В репертоара и са партиите на Адалжидза от “Норма”, Амнерис от “Аида”, Фенена от “Набуко”, Кармен от едноименната опера, Розина от “Севилският бръснар”, Дорабела от “Така правят всички” и др.

ИВАЙЛО ДЖУРОВ е роден в Русе. Започва музикалното си обучение с пиано и контрабас. През 1994г. завършва камерно пеене в Кралската Консерватория в Хага при доц. Рина Корнелисенс. От 1995 до 1997 работи с Александрина Милчева. Професионалният си дебют прави през 1996г. в Пловдив. От 1997г. е солист на Симфоничния Оркестър и Хора на БНР, с които участва в множество концерти и записи, както на класическа, така и на църковно славянска музика. През 2000г. Ивайло Джуров дебютира на оперна сцена с Камерен Бароков Ансанмбъл Гент с диригент Йакоб Свендаал в ролите на Фигаро от „Сватбата на Фигаро” и Дон Жуан и Лепорело от „Дон Жуан” на В.А.Моцарт в Белгия и Холандия. Репертоарът на певеца включва ролите на Рамфис /Аида/, Филип Втори /”Дон Карлос”, Захария /”Набуко”/, Ферандо /”Трубадур/ от Верди, Ескамилио /”Кармен”/ от Бизе и др., както и солистичните партии на редица кантатно ораториални и симфонични произведения /”Девета Симфония” на Бетовен, Реквиемите на Брамс, Моцарт, Верди, 14 Симфония на Шостакович, „Камбаните” на Рахманинов, „Илия” на Менделсон, „Коледна” и „Великденска” Оратории на Бах и др./
ЕМИЛ ЖЕЛЕВ е солист на Държавна опера Русе. Завършва ДМА „П. Владигеров”, в класа по оперно пеене на професор Благовеста Карнобатлова. През 2000 година заминава за Италия, където се установява и продължава да работи и в настоящия момент. Специализира при Евгения Дундекова и Клаудио Десдери. През ноември 2000 печели международния оперен конкурс „Умберто Джордано“, а 2001 – в Руффано (Лече). През 2002 дебютира в ролята на Дон Базилио от операта „Севилският Бръснар” в Лече (Италия). Следват ангажименти в различни градове на Италия: Верди („Реквием”), Моцарт („Реквием”), „Стабат Матер” от Хайдн и Росини. Oт 2004 гостува ежегодно на фестивала в Мартина Франка (Италия), където пее Фрате Лоренцо и Дука Д’Аркос в „Салватор Роза” на А.К. Гомес, диригент Маурицио Бенини. 2005 пее Симоне в операта „Полиуто” на Гуно, диригент Манлио Бенци, 2006 – Фрате Лоренцо от „Ромео и Жулиета”. Изброените опери са записани и издадени от Музикална къща “Dynamic”, която ги разпространява в Европа, Азия и Америка. 2006 гастролира като Дон Базилио в театро Верди (Салерно), където отново е поканен на следващата година в ролята на Банко от операта „Макбет” на Верди. През 2007 дебютира в ролята на Командора от операта „Дон Жуан” на фестивала в Таормина (Италия), реж. Симоне Алаймо. През 2007 е ангажиран в турне на солистите на театър Колон (Аржентина) из страните на Централна и Южна Америка в ролята на Дон Базилио („Севилският Бръснар”) диригент Бруно Д’Астоли. На сцената на Софийска опера дебютира като Нилаканта („Лакме“) на Делиб, Симоне („Джанни Скики“) на Пучини. През 2008 добавя в репертоара си централните басови роли от „Дон Карлос”, „Аида” и „Норма”.

ПЕТЪР ДАНАИЛОВ е солист на Държавна опера Русе. Завършва Държавната музикална академия “Панчо Владигеров” в класа на доц. Сабин Марков през 1995г. Същата година дебютира на сцената на Бургаската опера в ролята на Жорж Жермон от операта “Травиата” на Джузепе Верди. Първите изяви на Петър Данаилов на професионална сцена са свързани с Варненския оперен театър, където пресъздава образите на Граф ди Луна от “Трубадур”, Шарплес от “Мадам Бътерфлай”, Риголето от едноименната опера на Верди; Белкоре от “Любовен еликсир” , Жорж Жермон от “Травиата”, Ескамилио от “Кармен”, Набуко от едноименната опера на Верди.
През месец март 1998 г. Петър Данаилов специализира в Майсторския вокален курс на Гена Димитрова, проведен в София. През същата година започват и изявите му на сцената на Националната опера и балет – София в ролите: Родриго от “Дон Карлос”, Де Сирие от “Федора”, Фигаро от “Севилския бръснар”, Валентин от “Фауст”, Ескамилио от “Кармен” и др. През лятото на 1999г. изпълнява ролята на Княз Игор в кооппродукцията на Софийската опера и Болшой театър – Москва на операта “Княз Игор” от Бородин. Следва гастрол със същата опера на 48-я Международен фестивал в Сантандер, Испания – август’99. Гостувал е многократно в Англия, Австрия, Германия, Холандия, Швейцария, Испания, Италия, Гърция и др.
През периода 2001-2005 година е гост-солист на оперния театър в Клагенфурт, Австрия за постановките на “Дон Карлос” /Родриго/, “Бохеми” /Марсел/, “Италианката в Алжир” /Тадео/, “Лучия ди Ламермур” /лорд Аштън/.
През творческия сезон 2004/2005 година е солист на Оперния театър в Бон, Германия. На тази сцена певецът е дебютирал с триумфален успех в ролите на Макбет от едноименната опера на Верди, Шишков от “Мъртвият дом” на Леош Яначек, Дон Карлос от “Силата на съдбата” и Евгени Онегин.
От кантатно-ораториалните произведения в репертоара му влизат баритоновите партии от “Кармина Бурана” на Карл Орф и “Немски реквием” от Брамс.
Носител е на Първа награда, златен медал и Наградата на публиката на Международния конкурс за млади оперни певци “Борис Христов” – София през 2000 година.
Има записи в Българско национално радио и Националната телевизия.

АННА ДИТРИ /Полша/ е солистка на Държавна опера Стара Загора. Завършва Нов Български Университет в класа по класическо пеене на Калуди Калудов. Започва своята кариера, участвайки в състав за барокова музика „Студио 27” и в „Схола Канторум Познаниенсис”. Дебютира през 2005 г. в операта „Юлий Цезар” от Г. Ф. Хендел. Има участия в много международни фестивали, като „Вива ил канто”, „Опера опън – Варшава”, „Лятна градина на изкуствата”, „Вечери при Телеман”, „Банско Фест” и др. Сред най-значимите й изяви са концертът по време на аудиенция на папа Йоан Павел II във Ватикана (2004), цикъл от концерти по случай 250 години от рождението на Моцарт (Полша, 2006), концерт в зала „Далас” (Румъния, 2008), концерти с Шуменската, Плевенската и Видинската филхармонии, концерти във Виена и в Братислава (март 2010, 2011). През февруари 2010г. открива Годината на Шопен в България с цикъл от песни на композитора. Репертоарът й включва ролите на Тоска от едноименната опера, Мими от „Бохеми” и Лиу от „Турандот” на Пучини, Елизабет от „Дон Карлос” и Леонора от „Трубадур” на Верди, Микаела от „Кармен” на Бизе, Графиня от „Сватбата на Фигаро” и Донна Елвира от „Дон Жуан” на Моцарт и др.

ГАБРИЕЛА ГЕОРГИЕВА е солистка на Софийската опера и балет.
Своя професионален дебют прави на Варненска сцена в ролята на Леонора от операта “Трубадур” на Верди, същата година дебютира в Софийската опера в ролята на Амелия от “Бал с маски” на Верди. Следват ролите на Мадалена /“Андре Шение”/, Абигайл /”Набуко”/, Сестра Анжелика, Леонора /”Трубадур”/, Турандот. В началото на 2005 година гастролира в Германия в ролята на Леонора от “Трубадур”. От 2006 година е постоянен гост на летните музикални фестивали в Сплит и Риека. През последните няколко сезона талантливата певица присъства в афишите на престижните театри на Берн, Цюрих, на фестивала Терме Ди Каракала, Рим и др. Тази година Габриела Георгиева направи и своя успешен дебют на сцената на Виенската Щатс опера.
Габриела Георгиева завършва Държавна Музикална академия “Панчо Владигеров” – София. Специализира в Българската академия за изкуство и култура в Рим, Италия. Ключова роля в нейното професионално израстване имат големите оперни певци и педагози Калуди Калудов и Гена Димитрова. Габриела Георгиева е носител на Първа награда на Първия национален конкурс “Катя Попова” – Плевен`2003, Втора награда на Третия международен конкурс за млади оперни певци “Христо Бръмбаров” през 2002 година и Втора награда / първа награда не бе присъдена/ през 2004 година на престижния международен конкурс за млади оперни певци “Борис Христов”. Репертоарът на певицата включва още : Аида, Одабела от “Атила”, Елизабет от “Дон Карлос” на Джузепе Верди; Манон Леско от едноименната опера на Пучини, сопрановата партия от “Реквием” на Верди, както и произведения на съвременни композитори.

ГИРГИНА ГИРГИНОВА започва своя професионален път още в Детския хор на БНР. Със състава му участва в множество концерти и концертни турнета в САЩ, Япония и редица европейски страни. Продължава обучението си в НМА „Панчо Владигеров“, в класа по пеене на проф. Мила Дюлгерова. Дебютира на оперната сцена през 2003 г. в Учебен оперен театър в ролята на Люси от едноактната опера „Телефонът” от Меноти и още като студентка взима участие в много симфонични и камерни концерти в София, страната и чужбина. През сезони 2004/05 и 2005/06 работи като хорист в Бременския театър в Германия. От началото на 2007 г. е солистка на Русенската опера. В репертоара й влизат голям брой песни, партии от опери и кантатно-ораториални произведения от различни композитори, сред които сопрановите партии в „Глория” на Вивалди, „Магнификат”, „Матеус Пасион”, „Йоханес Пасион”, „Кафе Кантата” на Бах, Перголези (Серпина), Паизиело (Розина), Моцарт (Сузана, Барбарина, Деспина, Церлина, Памина, Папагена), Бетовен ( Марцелина), Доницети (Рита, Норина, Адина, Джанета), Пучини (Мюзета), Верди (Оскар, Тебалдо, Глас от небето, Жрица, Анна), Меноти (Люси), Йохан Щраус (Аделе). Лауреат е на Академичен Конкурс „Любомир Пипков” (2004) – трета награда и на Национален Конкурс „Гена Димитрова” (2006) – трета награда.
МОМЧИЛ МИЛАНОВ е солист на Русенската опера от 2006 година. Репертоарът му включва роли от централния басов репертоар: Фигаро от „Сватбата на Фигаро“, Лепорело „Дон Жуан“ от В.А.Моцарт, Базилио от „Севилският бръснар“ на Росини, Дулкамара от „Любовен еликсир“, Раймондо от „Лучия ди Ламермур“ на Доницети, Колин от „Бохеми“, Банко от „ Макбет“, Ферандо от „Трубадур“, Спарафучиле от „Риголето“ и много други. Носител е на стипендии и лауреатски звания, от наши и международни конкурси. Възпитаник е на НМУ „Проф. Веселин Стоянов“ гр. Русе, завършва НМА „проф. Панчо Владигеров“ София при проф. Илка Попова. Негов вокален педагог е Георги Делиганев.

Към статията няма коментари. Напишете първия.