Арменска хартия

1
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

„Списъкът ще е кратък“, казва парфюмен експерт с достолепен вид и космополитен акцент (в ролята е забележителният актьор Марк Марголис). Кларис Старлинг е напипала ароматна следа от писмото на Ханибал Лектър, която „носовете“ разпознават като крем за ръце с много рядка съставка.

Списъкът наистина е кратък, защото Антъни Хопкинс във филма „Ханибал“ (2001 г.) пазарува в Officina Profumo Farmaceutica Di Santa Maria Novella.

Когато попаднах там по чиста случайност преди десет години, нямаше никакъв шанс да си позволя крем за ръце с ароматен букет от „сива амбра (ambergris) и лавандула от Тенеси“. Достъпна ми беше единствено червена кутийка с хартиени лентички Carta D’Armenia, сериен номер 1401. Те все още стоят в гардероба ми, защото нямах представа как се използват.

Тази седмица обаче, след като прочетох упътването в Now Smell This, горя постоянно хартийки като малък пироман, страдащ от нощни напикавания. Много е просто – хартийката се сгъва на три като хармоника, запалва се и се духва веднага, за да тлее.

Papier d’Arménie е изобретение на французина Огюст Понсо, който при пътешествията си забелязал, че арменците горят смола бензое* в домовете си за прочистване на въздуха. За да популяризира този обичай и сред французите, той потърсил улеснение. Фармацевтът Анри Ривие намерил начин – хартиени лентички се накисват в разтвор от смолата, а после и в солен разтвор, за да горят по-бавно.

Арменски хартийки се произвеждат от 1885 г. в парижкото предградие Montrouge. Има три вида – оригинални, роза и година на Армения, всеки в книжка с 36 лентички.

Оригинални

„Корицата“ им е в маслиненозелено и жълто, самите хартийки са с цвят на черешово дърво. Миришат на кашон, в който някога е имало ванилени кравайчета. Когато се запалят, тлеят към минута – две. Пушекът е малко дрезгав, с мирис на омекотен с ванилия тамян. Нямат голям обхват и не оставят кой знае каква следа – след половин час се усещат съвсем бегло. Служат много по-добре като обезмирисители, отколкото като ароматизатори. По някакъв начин неутрализират миризми на готвено, както и на канализация, развълнувана от пролетното пълноводие.

Роза

Корица в наситено розово. Хартийките миришат на „ти си роза, ти си крем …“. Буквално – роза, обработена по някакъв тотално носталгичен начин, като крема за ръце на баба ви или незабравимото й малеби. Когато се запалят, става още по-хубаво, защото към сладостта се добавя и дървесина. Тлеят две три минути и оставят осезаем, красив розово локумен аромат. Обхватът е отличен за просторен хол с високи тавани.

Година на Армения

На корицата има буква P, изрисувана като ярка, фантастична птица, в цветовете на знамето на Армения – червено, синьо, оранжево. Отзад освен удостоверяващия автентичността подпис на Огюст Понсо (както и на предишните две) има надпис „Издание, създадено от Франсис Кюркджян** за годината на Армения 2006-2007“.

Мирисът е изключителен – дървесен, от една страна, загладен с млечно кремаво, от друга, заострен със смолиста лавандула. Когато се запали, е откровение за хората, които харесват мирис на хартия, дърво и пушек. Понеже съм от тях, просто не знам какво мога да добавя, без да прибягвам до жестомимични израни средства.

 

Papier d’Arménie може да се поръча от papierdarmenie.fr

Адресът на Officina Profumo Farmaceutica Di Santa Maria Novella във Флоренция е Via della Scala, 16 – 50123. Адресите на другите им магазини може да видите тук smnovella.it/concessionari.html?f=OBJ-ROLE-RESELLER

Ароматните хартийки на Maison Francis Kurkdjian се продават в София, Salon Olfactive, „Раковски“ 145

 

 

 

* Смолата от дървета от вида Styrax се нарича benzoin или benjoin. Думата е с арабски произход – от lubān jāwī (тамян от Ява). Каталунските търговци, които купували смолата от маврите, съкратили първата сричка и слели в една дума – benjawi. Италианците я променили в benjuì, на латински benzoë. Това произношение се дава и в Речник на българския език – бензое

 

** Парфюмерът Франсис Кюркджян е изключително успешен и известен. Негови са Le Parfum Elie Saab, Lady Vengeance на Juliette Has A Gun, Narciso Rodriguez For Her, както и много от парфюмите на Jean Paul Gaultier. Ароматът за арменските хартийки роза също е негов. Той има и собствена парфюмна линия Maison Francis Kurkdjian, като три от парфюмите – Lumière Noire, APOM и Aqua Universalis, имат и вариант ароматни хартийки