Най-добрите онлайн курсове за бизнес и предприемачество

12
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

МВА димплома от престижен университет не е задължителното условие човек да овладее тайните на успешното правене на бизнес или предприемачеството.

Особено, откакто водещи световни университети се обединиха в благородната мисия да просвещават човечеството онлайн безплатно. Хит на 2012 г. в това отношение станаха онлайн курсовете на професори от MIT и Stanford. Освен тях обаче има и много други програми за виртуално бизнес обучение. Единственото, което се иска от бъдещите възпитаници е упоритост, желание и постоянство, защото онлай образованието в днешно време няма нищо общо със скучните видео лекции от миналото. Не, вече си имаме работа с пълноценни курсове, общуване в реално време с преподаватели и подразбиращо се от това възлагане на домашна работа. И накрая, както си е редно, резултатите се измерват със сертификат за завършена степен на обучение. Проверете и подредете наличните си ресурси от амбиция и цели, а ние ще ви помогнем с кратък преглед на най-популярните и ефективни към момента онлайн обучения по бизнес и предприемачество.

Coursera

Най-популярният към момента ресурс, предоставящ безплатен достъп към онлайн-курсове с различна тематика. Coursera сътрудничи с 33 университета, сред които Принстън и Станфорд. Продължителността на всяко обучение средно е около 2 месеца като включва кратки видеолекции със субтитри на водещи езици, конспекти на лекции, седмични домашни задания и изпити. Всяка домашна работа и изпитен тест трябва да бъдат изпълнени за определено, предварително зададено време. В края на курса, при успешно взети текущи тестове и финален изпит, слушателят получава и сертификат. В периода на участие в курса, всеки има възможност да общува с други студенти в специални форуми. Заданията, които не подлежат на автоматични оценки, се проверяват от група, съставена от 5 съкурсници, всеки от който поставя оценка. Въпроси към преподаватели могат да се задават в коментарите към видео лекциите или пък в отделните онлайн-чат сесии, които се провеждат няколко пъти по време на целия курс.

Примерни курсове: Gamification, Startup Engineering, Surviving Disruptive Technologies, Foundations of Business Strategy, Developing Innovative Ideas for New Companies

 

Khan Academy

Известният образователен ресурс, създаден от Салман Хан, се спонсорира от Google и фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Дълго време беше специализиран в училищни дисциплини, на постепенно разшири съдържанието си и с курсове от следващи образователни степени. Те се състоят от видеолекции, изпълнени в познат маниер: на черен фон се появяват разноцветни записи и формули, а демонстрацията е придружена от коментари на преподаватели. Заложени са също домашни задания, както и други разнообразни методи на обучение. Академията акцентира върху фундаменталното и систематизираното образование.

Примерни курсове: Finance and Capital Markets, Microeconomics, Programming Basics

 

Udacity

Създаденият от професора в Стандфордския университет Себастиян Тран, Udacity се слави с интерактивността на курсовете си. За времето на обичаен кратък видеоурок, студентите трябва да изпълнят няколко практични тестове. Обученията включват още седмична домашна работа и проверовъчни тестове. Съставителите на програмите отделят голямо внимание на преподавателския талант на тези, които искат да качат свои курсове на платформата. Цедката е безкомпромисна – 98% от заявките отиват в кошчето. „Може човек да е най-известният икономист в света, това не означава, че е най-добрият измежду тези, които могат интересно и разбираемо да преподава икономика”, смятат в Udacity. Успешното финализиране на обучението се удостоверява със сертификати. А един от най-посещаваните и търсени курсове на Udacity е този на Стиван Бланк за стартиране на бизнес.

Примерни курсове: How to Build a Startup, How to Build a Blog

 

Edx

Платформа, обединяваща онлайн курсове на най-престижните университети в света: MIT, Harvard, Berkеley. Създателите на ресурса се отнасят много внимателно към подбора на образователното съдържание като отдават предимство на качеството, а не на количеството. Продължителността на обучение е около месец и половина като и тук се залага на популярните форми с онлайн лекции, дискусионни форуми, възлагане и изпълнение на домашни задания. При завършване се издават два вида сертификати: обикновен – за слушател на курса, и с по-голяма тежест – за успешно положен изпит в специализиран център. Засега курсовете не са много, но си струва да се следи постоянно обновяването и разширяването на съдържание. В очакване да се появи пълноценен курс за предприемачество, може да се гледат видеолекциите от класическата колекция на MIT OpenCourseWare.

Примерни курсове: Foundations of Computer Graphics, Software as a Service

 

 Venture Lab

Платформата е специализирана предимно в курсове за предприемачество. Лектори са преподаватели от Станфордския университет. Повечето курсове предлагат работа в екип и създаване на собствен проект за стартиращ бизнес. А авторите на най-успешните проекти получават възможност да работят с ментори от Силициевата долина и да получат инвеститорска подкрепа в края на курса.

Примерни курсове: Startup Boards: Advanced Entrepreneurship, Technology Entrepreneurship, A Crash Course on Creativity

 

 Udemy

Онлайн-платформа, която позволява на преподаватели да създават и качват авторски курсове. Програмите за предприемачество са много, но изискванията към нивото на преподавателите не са чак толкова високи. Предвидени са възможности да се гледат видеолекции или да се слушат аудиозаписи, както и да се задават въпроси на преподаватели във форуми. Част от курсовете са безплатни. Стойността на платените варира от $5 до $250.

Примерни курсове: Social Entrepreneurship, The Lean Startup, Foundations of Business Strategy

 

 General Assembly

Най-красивият сайт в селекцията, но това не е единственото му достойнство. Предоставя онлайн лекции за бизнес, технологии и дизайн. Част от сесиите са платени, а много от майсторските класове са с ограничени места. Преподавателите са предприемачи. По време на лекциите могат да им се задават въпроси в чата.

Примерни курсове: Intro to Game Design, Understanding Mobile User Experience, Financing Your Startup