Рецепта за домашно гуакамоле

39
Добави коментар

Рецепта за домашно гуакамоле

Здравословно, вкусно и диетично – точното описание за това мексиканско предястие. Въпреки че произходът му е далечно Мексико, гуакамолето се вписва чудесно в българската кухня – като мезе към ракийката, намазано върху филия за закуска или просто като салата или предястие.

Малко история:

Гуакамоле е едно от предпочитаните ястия на ацтеките от древни времена. Когато испанците „откриват“ империята на ацтеките в днешно Мексико, забелязват, че местните жители си приготвят една смес, която наричат ахуака-мули (буквално: „авокадо сос“). Приготвяли ястието като смачквали плодове на авокадо, а понякога добавяли и домати и нарязан лук.

Испанските конквистадори много обичали да си присвояват най-хубавото от завладените земи, това се случило и с това вкусно предястие. За тяхно съжаление обаче, се оказало, че климатичните условия в Стария свят през онези времена не влияели добре на авокадовите дръвчета и така гуакамолето останало любим деликатес само на моряците от презокеанските кораби и на заселниците в Новия свят. Англичаните, естествено не останали по-назад от испанците при опознаването на американската кухня, и пастата от авокадо, наречена от тях „маслото на мичмана“ (midshipman`s butter) била често консумирана върху парче сухар. Чак в началото на 20 в. дървета авокадо започват да се садят в района на Средиземноморието, и по-точно в Леванта.

Произходът на думата авокадо е доста интересна – лингвистично терминът за авокадо „ахуакатл“ произлиза от древния език нахуатл (диалект на ацтекския) и буквално значи „тестиси“(от формата на плодовете).

Поради високото му съдържание на особено полезните омега 3 мастни киселини, витамини от В група, като и витамин Е и К, се предпочита от хората, практикуващи здравословен начен на живот. Авокадото има с 35% повече калий от бананите.

Рецепта за домашно гуакамоле:

2 плода добре узряло авокадо (трябва да е меко на пипане)

1 по-мек домат

2 с.л. зехтин (по възможност екстра върджин)

сокът от 1/2 изстискан лимон

сол на вкус (по възможност хималайска)

1 с.л. накълцан на дребно лук

1 смачкана скилидка чесън (по желание)

Плодовете авокадо и доматът се смачкват с вилица.

Към сместа се добавят останалите продукти и се разбърква добре.

Ако искате да е по-пикантно, може да добавите малко лют пипер.

Гуакамолето е чудесно като салата, предястие или просто намазано върху филийка пълнозърнест хляб с квас.

Източник HappyBody.eu

Коментари