Зоопарка Lujan в Аржентина (Lujan zoo)

82
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Зоологическата градина Lujan е сравнително нова и се намира в покрайнините на Буенос Айрес. Отваря врати през 1994 година и като всяко начало и тук не са липсвали трудности с първоначалното събиране на екземпляри от диви и домашни животни. С течение на времето, с помощта на дарения и други способи, зоопарка може да се похвали с голяма колекция от животни, птици и влечуги, пръснати на площ от 15 хектара.

До тук всичко звучи като повечето зоопаркове по света, но това, което го отличава от тях е, че в Lujan животните живеят с хората от раждането си. В уникалната и иновативна зооградина няма електрически огради и плексигласови прегради и посетителите могат да се докоснат до големите зверове, да ги гушкат, хранят и дори да ги яздят. Цялото това удоволствие струва $26.

Генералния мениджър на Lujan Zoo, Клаудио Ниево, споделя, че през 19-годишното съществуване на парка не са се случвали животински атаки. Това се дължи на специален процес на опитомяване, чрез който животните са свикнали с хората и не гледат на тях като заплаха или храна. Освен това всички обитатели на зоопарка, особено хищниците, са винаги нахранени, така че да не почустват глад, докато има хора при тях, а и винаги има по двама или повече специално обучени пазители в клетката и гостите никога не са оставени сами със зверовете.

Според много посетители това поведение на животните не може да се дължи само на добра дресировка. Те смятат, че хищниците се дрогират, за да взимат участие във всичко това, но засега няма доказателства, че върху тях се издевателства. 

Към днешна дата зооградината е дом на повече от 50 африкански лъва, 20 бенгалски тигри, 12 планински лъва, 50 различни вида южноамерикански маймуни, камили и слонове от далечния остров Суматра. 

Hobyto.com