Приключенията на Емел Етем в Дивия запад

77
Добави коментар
dpeshev
dpeshev

Емел Етем. Снимка: Булфото

Малко се чува у нас за посещението в САЩ на майор о.р. Емел Етем, вицепремиер на България и министър на извънредните ситуации, и водената от нея делегация. Но ако се съди по отзивите в местната преса, то се превръща в истински триумф.

След официалните срещи във Вашингтон, 14-членната делегация се отправя към Уиндзор,  но не замъка на британския кралски род Уиндзор, същия и Сакс-Кобург-Гота, а градче с 9800 жители в равнинната част на щата Колорадо.

„Големи клечки от България искат съвет от Уиндзор”, отбелязва в заглавие местният вестник „Грийли трибюн”, възторгнат, да не кажем ошашавен, от неочакваното височайше присъствие. Както съобщава и местният канал на ЕйБиСи „Денвърченъл”, „четиринадесет високопоставени сановници от България са в Уиндзор с мисия да съберат факти за подготовката за природни бедствия”.

Кметът на Уиндзор Джон Васкес казва, че делегацията посещава града, защото справянето с опустошителното торнадо на 22 май 2008 г. се смята за „история на успеха”. „За нас е много специално да видим чуждестранни високопоставени лица в нашия град, споделя Васкес. Фактът, че те очакват от нас наставления, е твърде голяма чест.”

„Грийли трибюн” от своя страна описва вдъхновено тържествената атмосфера на срещата: „Те говориха на конференция при губернатора. Те говориха пред Лигата на общините на Колорадо. Те говориха пред Лигата на градовете. Но днес беше най-голямото представяне на шефа на пожарната Браян Мартенс, шефа на полицията в Уиндзор Джон Майкълс и Тери Уолкърс, директор по благоустройството…  България дойде при тримата мъже, които продължават да събират възхищението на цяла Америка за справянето с последствията от торнадото на 22 май 2008 г.”

Тримата обясняват подробно как са планирали действията си преди бедствието и как са мобилизирали всички налични ресурси след това – охраната на голфтурнир, отряд командоси, които имали учение наблизо, и местните пожарникари.

Вицепремиерът Емел Етем също има напътствия за местните борци с бедствията. В. „Уиндзор бийкън” (Уиндзорски фар – б.р.) я цитира: „Няма учебник, който да ни научи как да се справяме с природните бедствия. Затова е много важно да обменяме информация.” Емел Етем споделя, че нейната страна през последните години се е сблъскала с много бедствия – земетресения, наводнения, бури – включително и торнадо, които са нови за България.

„Урокът, който научихме, казва Етем (чрез преводач, подчертава „Грийли трибюн”), е че природните бедствия нямат ограничения и граници. Няма силни или слаби държави, няма бедни или богати държави. Природните бедствия не гледат къде удрят.”

Финалът на срещата се превръща в истински апотеоз на българо-американското бойно сътрудничество в полето на извънредните ситуации. Според „Уиндзор бийкън” Етем заявява, че Уиндзор има голямо сърце. „Искам да ви поздравя за вашия професионализъм, кураж и издържливост и ви желая успех.”

Кметът Васкес подарява на Емел Етем възпоменателен плакет с герба на Уиндзор и две български поговорки, направен от повален от торнадото дъб. Емел Етем в замяна му връчва книга за българската култура и Наръчник на Министерството на извънредните ситуации.

Няма съмнение, че поне в градчето Уиндзор вече са запомнили добре думата България. А Емел Етем вече знае как да се справи с торнадо и може да поиска още един мандат на поста.

Междувременно медиите съобщиха, че подобно градче в близкия щат Арканзас било попиляно от торнадо и дори Съдебната палата рухнала. Дали височайшата делегация на Емел Етем не е минала оттам на път за Ню Йорк?