Съвети за страдащите от псориазис

2
Добави коментар
Galana
Galana

Псориазисът представлява кожно заболяване с хроничен характер, при което плътните участъци са в резултат на прекалено бързо нарастване на клетките. Характерни са белите, блестящи или зачервени кожни плаки. Обикновено петната се появяват предимно на коленете, лактите, скалпа, ръцете, стъпалата или ниско по гърба. Заболяването е упорито и често изисква дълго лечение. От голяма помощ са продуктите, специлно създадени за грижа за такава кожа, които можем да намерим в аптеките. Освен тях обаче можем да разчитаме и на природата, както и домашно приготвени илачи за болестта.

Кожата да бъде винаги влажна
Важна част от ежедневната грижа за кожата с псориазис са различните овлажнители на кожата. Ако оставите кожата да изсъхне, това само още повече ще влоши състоянието, ще се стигне до силен сърбеж.

Вана, но внимателно 

При псориазис е много важно и кожата да бъде поддържана чиста с чести бани. Трябва обаче да бъдете внимателни. Първо не бива да се къпете много често, за да не обострите проблма. Ето и някои неща да избягвате в процеса на баня:
– Къпането да става с хладка вода, тъй като горещата може да раздразни кожата.
– След като сте се изкъпали не използвайте груби кърпи за подсушаване, и не търкайте кожата, за да я подсушите. Нека кърпата да е мека, а подсушаването става с леко потупване. Нанесете овлажняващ крем.
– Чистата вода изсушава кожата. При къпане добавете соли или масла.

Без цигарен дим 
Дерматолозите съветват да откажете цигарите, ако страдате от псориазис – това е най-полезните неща, които можете да направите за тялото и кожата си. Освен това спирането на тютюнопушенето помага да се минимизират такива заболявания като сърдечно-съдови, рак на белия дроб и много други.

По-малко или без никакъв алкохол 
Доказано е, че при чест прием на алкохолни напитки, псориазисът се влошава значително. В тази ситуация много по-засегнати са мъжете. От друга страна умерения прием на алкохол може да подобри общото здравословно състояние и да успокои и псориазиса.

Изготвяне на специален хранителен режим
Няма солидни доказателства за това, че определен хранителен режим ще помогне или навреди на кожата, страдаща от псориазис. Но от друга страна пък, много засегнати свидетелстват, че при замяна на някои хранителни продукти с други, настъпва значително подобрение на кожата. Става въпрос за ограничение на храни като захар, бяло брашно, глутен и кофеин. Съществува връзка между затлъстяването и псориазиса. Много дерматолози препоръчват здравословно тегло, което води и до подобрение при страдащите от псориазис.