Да имаме ли шафери на сватбения ден?

3
Добави коментар
tedolina
tedolina

от Зорница Лилова
Мечтата на всяко малко момиченце (и на майка му) е да бъде поканена за шаферка на сватбата на близък човек. Облечена в бяла рокля и венче в косата, да носи дългия шлейф на булката по време на официалните церемонии и после да танцува до късно. Напоследък, обаче се появиха и друг вид шаферки – приятелки или роднини на булката и младоженеца, облечени с еднакви рокли и често съпровождани от също еднакво облечени шафери.

В България тази новост пристигна от САЩ, булченските списания и телевизионните предавания, но всъщност традицията е древна и датира още от племенните времена. Тогава младоженецът отивал до съседното племе и без ухажвания и годежен пръстен, просто открадвал булката и тя му ставала жена. Водел със себе си и най-добрите си приятели (съвременните кум и шафери) за морална, или по-скоро физическа подкрепа.  В Древен Рим пък, шаферките били облечени със същите одежди като булката, за да заблудят злите духове.

Традицията оцеляла през вековете и днес шаферките са с много по-практична функция. Ето няколко добри причини да имате шаферки:

♥  Показвате уважение към свои близки приятелки и роднини като ги включвате в специалния си ден

♥  Красят снимките ви от сватбения ден

♥  Помагат на вас и кумата при организацията на моминското парти

♥  Повече помагачи в деня на сватбата никога не са излишни

Както и другите детайли около сватбата, изборът за или против шафери е личен за всяка двойка. Правила няма, но е хубаво да помислите над следните предстоящи решения:

♥  Деца или възрастни? А защо не и двете! Малката ви племенница и трите ви най-добри приятелки, например.

♥  Колко души ще има в сватбената ви процесия? Хубаво е предварително да определите категории – роднини (и от двете страни), приятелки от университета, гимназията, колежки.  Броят зависи само от вас, но линията между „да не обидим никой“ и 15 шаферки е много тънка.

♥  Само шаферки или шаферки и шафери? Ако са от двата пола, е хубаво да са равен брой или в отношение 1:2 (кавалер за всеки две дами).

♥  Визията. Всички с еднаква рокля? Като на кумата? Един цвят, но различни модели? Нови или под наем? Кой избира визията – булката или всяка шаферка? Букети или гривни? Кой ще поеме разходите?

♥  Участие в сватбената церемония. Ще ви съпровождат ли по време на църковния брак? Ще участват ли в сватбената фотосесия? Ще ги представите ли на гостите при посрещането в ресторанта?

Има поне още 100 въпроса, но усещам, че започна да ви се вие свят. При наличието на опитен партньор за организация, всичко става лесно и по план. На нашата сватба имаше 8 шаферки и 4 шафера. С помощта на Инанна, сведохме избора на ролки до 3 модела в един цвят. Момичетата сами избраха моделът си, обувките, гримът и прическите. Носеха гривна от живи цветя с цвета на роклите. Момчетата сами избраха костюмите си и носеха избрани от нас вратовръзки с цвета на шаферските рокли. Всичко това ми напомни Теди, докато пишехме статията. Аз си спомнях само аплодисментите и виковете, с които ни посрещнаха по парадното стълбище в „България“ и веселбата до зори.