Обновиха библиотека в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“

13
Добави коментар
aspektiinfo
aspektiinfo

„Всяка държава, която иска езикът й да се изучава в чужбина, подпомага учебния процес с всички възможни средства. В това отношение турската страна дава пример“.

Това заяви ректорът на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ проф. д-р Запрян Козлуджов по време на официалното откриване на обновената библиотека по турски език, култура и литература във висшето училище.

Заедно с проф. Козлуджов лентата прерязаха генералният консул на Турция в Пловдив г-н Шенер Джебеджи и ректорът на Тракийския университет в Одрин проф. д-р Йенер Йорук.

Библиотеката се помещава в 331 стая на т.нар. нова сграда на висшето училище, на бул. „България“ 236. Тя се посещава от студентите от специалностите с турски език в ПУ „Паисий Хилендарски“ и в нея има книги, помагала и учебници на български и турски език.

Библиотеката е оборудвана и обзаведена от Генералното консулство на Турция в Пловдив и от ТИКА – Турската агенция за сътрудничество и координация към Министерския съвет. С тяхна помощ за нуждите на учебния процес са осигурени шкафове за съхранение на книги, читателски маси и столове, климатизатор.

Закупени са и три компютъра, две мултифункционални устройства – с възможности на принтер, скенер и копирна машина, едното с опция за работа с хартиен формат А3. За провеждането на интерактивни учебни занятия са дарени LCD телевизор и DVD плеър, както и мултимедиен проектор, който може да се свърже към тях.

Ректорът на Тракийския университет в Одрин и колегите му донесоха като подарък за официалното откриване учебни пособия, речници и художествена литература на турски език. „Надяваме се за новата академична 2013/2014 година да осигурим обмен между двата университета, както на преподаватели, така и на студенти“, каза проф. Йорук. Той обясни, че в страната му единствените висши училища, в които се преподава българистика, са Тракийският университет и Анкарският университет.

„В момента в Турция интересът към изучаване на български език се засилва. Радваме се, че и в България все повече студенти следват тюркология. Това гарантира добри бъдещи икономически и културни връзки между двете съседни държави“, каза генералният консул г-н Джебеджи.