Ревю на Samsung Galaxy S IV – nixanbal – Блогосфера

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Samsung Galaxy S IV – смартфонът, който всички очакват, за да разберат какви са тенденциите на 2013-а при дроидите от върховете на най-високия клас, вече е тук. След десетина прекарани дни с апарата сядам пред компютъра за това ревю, за да ви разкажа за впечатленията си от работата ми с него. Galaxy S IV е по-мощен, по-тънък и с по-голям екран, а в софтуерно отношение Samsung едва ли са могли да добавят още някакви екстри. Колко от тези надграждания на Android обаче са полезни и кои от тях действително могат да влязат в ежедневието ви; кои са основните предимства на апарата пред конкуренцията и ще продължи ли успеха на S III новият модел – моля, четете в материала нататък…

Супертънък, но все така пластмасов корпус
Samsung Galaxy S IV има по-голям екран от своя предшественик S III, но това не се е отразило на физическите размери на корпуса му. Новият модел е с почти идентични габарити, като дори е малко по-лек (130 грама) и доста по-тънък (7.9 мм) от миналогодишния флагман. И това е страхотно, защото на същата площ Samsung са събрали по-голям дисплей и са направили тялото на S IV още по-удобно за ползване и прибиране по джобовете.

Въпреки че е с 5” дисплей, Galaxy S IV не е по-голям от HTC One X

Лошата новина – корпусът отново е пластмасов. Един от малкото недостатъци на Galaxy S III беше именно слабата изработка, която при Galaxy S IV изпъква още повече на фона на конкурентните решения, използващи качествени материали като метал и стъкло. Не просто за мен е лошо решение да използваш този вид пластмаса за флагмана си, но и така по никакъв начин не отличаваш най-скъпия си модел от тези за по 200 лв. За справка – Galaxy S III и Galaxy S III mini са с идентичен външен вид и изработка, независимо че вторият струва наполовина по-малко.

Разбира се, това няма да бъде недостатък в очите на всички потребители, пък и пластмасовият гръб има и предимства. Това позволява на Samsung да задоволи интереса към смартфона си по-лесно, произвеждайки го по-бързо, отколкото ако корпусът му беше метален или от друг материал, изискващ по-особено внимание. Освен това капакът при S IV се сваля и дава достъп на потребителя до батерията, а до нея има и microSD слот – две неща, които липсват при някои от конкурентите.

Също така, ако пластмасата не ви притеснява, ще останете доволни от стегнатото и тънко тяло на апарата, което е близко по размери с Xperia Z, но заради заоблените краища е малко по-компактно и приляга по-удобно в ръката. 

Иначе дизайнът на Galaxy S IV е сходен с този на миналогодишния флагман на корейците и първоначално ще се предлага в бяло и черно, но панелите имат различна шарка. Докато миналата година Samsung се заиграха с “речни камъчета” и “мрамор”, сега S IV разчита на нов вид следа по корпуса си – подобна на ситна мрежа. Тя е видима както върху задния капак, така и в частите под стъклото около дисплея, но и на двете места не е релефна, въпреки че създава такова усещане.

 

Елементите по корпуса включват стандартния физически бутон Начало под екрана и два капацитивни около него – Опции и Назад. Последните могат да светят постоянно, да са винаги изключени и невидими или да се появяват за секунди, само когато ползвате телефона. Както и при HTC One – тези бутони имат допълнителна функционалност. Задържане на Начало отваря мултитаскинг режима; двойно натискане на Начало стартира гласовия асистент S Voice; задържане на Опции включва Google Now.

Над дисплея са цял куп сензори, слушалката, логото на Samsung и предната 2 МР камера.

Отляво е бутонът за регулиране силата на звука, а отдясно този за заключване и отключване на телефона – удобно разположение за по-лесен достъп. Над този бутон се вижда малък процеп в пластмасовия капак, с чиято помощ той се сваля. Отгоре е 3.5 мм жак, вторият микрофон за шумопотискане при видеозапис и разговори и инфрачервеният порт, а отдолу е основният микрофон и microUSB портът.

На гърба на Galaxy S IV изпъква единствено 13-мегапикселовата му камера, а под нея е LED светкавицата, логото на производителя и малката решетка на високоговорителя.

При сваляне на капака ще получите достъп до голямата батерия с капацитет 2600 mAh, до microSIM и microSD слотовете. Вторият е достъпен и без да сваляте батерията, но при смяна на SIM това ще се наложи.

 

Като цяло корпусът при Samsung Galaxy S IV е признак на отсъствие на дизайнерски иновации и нито визията, нито материалите на изработка са претърпели развитие от Galaxy S III. Имайки предвид в колко десетки милиони беше продаден миналогодишният модел обаче може би корейците съвсем правилно следват принципа “Не поправяй нещо, ако не е счупено”. Въпросът е дали тази година стъкленият Sony Xperia Z и металният HTC One все пак няма да отмъкнат част от феновете на Samsung, които ще потърсят по-качествено усещане от тялото на мобилния си.

Дисплеят – плюсове и недостатъци
Новият Galaxy S IV разполага с огромен 5-инчов дисплей с Full HD резолюция и висока гъстота на пикселите от 441 ppi. Това означава голямо поле за работа с отлична картина. А панелът на дисплея е Super AMOLED, което води до засилен контраст и наситени цветове и въпреки че на места са доста далеч от реалните – гледката е приятна за окото. Ъгълът на видимост също е добър и няма размазване или избледняване на образа, ако погледнете екрана отстрани.

Изборът на този панел обаче има и недостатъци. Дисплеят сивее и не може да покаже истинско бяло. Това личи най-вече при отваряне на уебстраница в браузъра, където има повече бял фон. Той всъщност изглежда сив или леко мътен, особено ако поставите за сравнение до S IV телефон с LCD панел.

Под чертата Samsung Galaxy S IV предлага добър дисплей с висока резолюция и голям диагонал, подходящ за гледане на видео и игра. Гледката е една идея по-приятна от тази при S III, но и тук проблемите с цветопредаването продължават, макар и да не са толкова видими, ако не правите пряко сравнение с друг панел.

Софтуерът – най-сериозните усилия на Samsung са тук
При Galaxy S IV корейците продължават започнатото с S III – сериозната работа по софтуера. Galaxy става по-популярен бранд дори от самата операционна система Android и Samsung сякаш иска да ни докаже, че има защо, променяйки почти до неузнаваемост интерфейса на новия си модел.

Разбира се, отдолу е най-новата версия на платформата на Google (Android 4.2.2 Jelly Bean), но на повърхността модифицираният от Samsung интерфейс и купищата добавени софтуерни екстри сериозно отличават Galaxy S IV от останалите дроиди на пазара.

 

Започваме от заключения екран, който всъщност си е направо като ново работно поле и не изглежда никак заключен. На пръв поглед изглежда стандартно и можете да го отключите със свободно движение на палеца по него, като преминаването към началния екран ще бъде съпроводено от сноп проблясващи лъчи. Ефектна и приятна анимация, но може да я смените с ефекта за движение по вода от Galaxy S III.

Върху заключения екран на S IV има надпис “Life is…”, който можете да промените с любим цитат или друга фраза по избор, а цветът и шрифтът също се регулират.

Ако обаче провлачите пръст отдясно наляво или обратно, ще се разкрие нов “заключен екран” и още един, и още един… Всъщност Galaxy S IV позволява да имате до 6 заключени екрана, върху които може да разположите различни уиджети или списък с иконките на любими приложения. Честно казано нямам представа защо бихте искали да използвате заключения екран за нещо, за което служи хоумскрийнът отдолу, но ако се окаже, че стандартните 7 начални екрана са ви малко – ето къде да съберете останалите уиджети.

 

Нататък интерфейсът на Galaxy S IV продължава с добре познатите цветни иконки и уиджети на най-различни приложения. Освен приложенията от предишни модели S Memo, S Voice, S Planner и други, новият смартфон предлага и богат каталог с нови апликейшъни, насочени към различни потребители.

S Health например ще е полезна екстра за хората с активен начин на живот, които търсят приложение за следене на активностите през деня, консумираните и изразходвани калории и т.н. S Health обединява възможности от някои вече познати приложения за спортни ентусиасти и дори може да се каже, че има твърде много възможности и фини настройки.

Новост е и Story Album – приложение, с което снимките от екскурзия или друго събитие могат да бъдат обединени във виртуален албум. Към него автоматично ще бъдат придадени различни ефекти, можете да изберете тема на оформлението и след това да го изпратите например като PDF файл по имейла на приятели.

Вградени приложения в S IV са още TripAdvisor, Flipboard, както и новото S Translator – копие на Google Translate, но с много по-малко поддържани езици.   

По-интересно обаче е приложението Group Play, което позволява свързване на няколко телефона с тази функция и пускането на една и съща песен през говорителите на всички. Общо взето може да се получи малка дискотека с доста мощен саунд, а споделяне на едно и също съдържание важи още за снимки, видео и игри.

Сензори и управление с жестове
Samsung Galaxy S IV е сериозен пробив по отношение на жестовия контрол, който донякъде започна още с предишния флагман и функцията Smart Stay, непозволяваща на дисплея да угасне, докато погледът ви е закован върху него. Сега обаче Smart Stay е само една от куп подобни възможности.

Samsung е оборудвал новия си смартфон с функцията Air View, позната от Galaxy Note II, но тук тя е достъпна без стилус. Всъщност това е екстра, която видяхме и в Sony Xperia sola под името touch floating, и позволява да виждаме контекстно съдържание само с доближаване на пръст на дисплея. Например, ако с показалец доближим албум със снимки, ще видим в изскачащо прозорче част от снимките в него.

Атрактивна екстра (Quick glance) тук е възможността с движение на ръката над заспалия на бюрото телефон да събудите дисплея му за миг в приятна лилава светлина, показвайки ви часа и пропуснатите имейли, обаждания и известия от социални мрежи.

Всъщност всички подобни екстри с управление на жестове са обединени в менюто Air Gesture – прелистване на песни, снимки или скролиране в сайтове само с помахване с ръка на дисплея. Не е нещо особено и е също толкова лесно да докоснете екрана и с пръст, но това за мен е най-полезната от всички тези софтуерни глезотии и може да влезе в употреба например ако ръцете ви са мръсни, мокри или заети с нещо друго.

Smart Pause и Smart Scroll са другите две нови неща в Galaxy S IV. С първата функция видеото се спира автоматично на пауза, ако погледът ви се отмести от екрана и продължава, щом го погледнете отново. Smart Scroll пък улавя погледа и с накланяне на екрана напред и назад може да се скролира в сайтове. Функции, които звучат интересно, но на практика не мога да кажа, че бих ги активирал, за да ги ползвам. При Smart Pause нещата не сработват толкова лесно – понякога клипът се спира, без погледът да се е отместил и обратно, а при Smart Scroll се иска да знаете под какъв ъгъл точно да заковете китката си, защото при всеки различен от него наклон страницата ще се превърта нагоре или надолу. А и в крайна сметка тази функция замества едно обикновено докосване на дисплея.

И въпреки че всички тези възможности може да не влязат в употреба при всички потребители – защото при някои няма да работят коренктно, а за други  просто няма да са полезни, истината е, че софтуерните разработки на Samsung са интересни и ако не сега, в бъдеще може да се развият в нещо доста сериозно. На този етап обаче не бих казал, че е смислено изборът за телефон да се определя от тях.

Камерата се справя очаквано добре
Камерата на Samsung Galaxy S IV е 13 МР и е пълна с екстри, а резултатите от снимки на дневна светлина са страхотни – отличен фокус, отлично цветопредаване и като цяло един от най-добрите камерафони на пазара. Galaxy S IV не се справя толкова добре при ниска осветеност и при нощни снимки, което дава предимство на HTC One, но в останалите ситуации моделът на корейците улучва право в целта.

Освен качеството на кадрите, което можете да видите сами по-надолу, интересно за камерата на новия S IV е нейният софтуер с всички нови екстри и настройки.

    

    

    

Dual Camera е една от новите възможности тук, която позволява да включите двете камери едновременно при снимки – вижте примера по-долу. Така можете да заснемете парламента във Виена с основната, а своето лице с предната, като то ще се появи в малко прозорче и рамка в кадъра. Можете да избирате между различни видове рамки, можете дори да разделите кадъра – половината да бъде снимка с предната, а другата половина със задната камера. Размерът и позицията на прозорчето също могат да се регулират.

В режимите на снимане е пълно с още допълнителни възможности – Drama Shot наслагва обект в движение от няколко кадъра в един и създава интересен ефект; Eraser позволява да изтриете случайно преминаващ човек, попаднал в кадъра ви и т.н.

Освен режимите, които са визуализирани по удобен начин с описателни картинки, смартфонът предлага и различни ефекти, подобни на Instagram. Като цяло интересни екстри, ако обичате да експериментирате с камерафона си, но за мен най-ценното е качеството на кадрите, което отново е на ниво.

Хардуер и производителност
Версията на Samsung Galaxy S IV, която ще се продава в България, е I9505 – с чипсета на Qualcomm Snapdragon 600 и четириядрен процесор на 1.9 GHz, а към него има 2 GB RAM. Някои потребители съжаляват, че у нас няма да се предлага моделът с осемядрения процесор в чипсета Samsung Exynos 5 Octa, но при него всъщност ядрата отново работят 4х4 и дори да има някакъв превес по производителност, това едва ли ще промени коренно представянето на телефона.

Samsung Galaxy S IV е със същия процесор като този в HTC One, но с тактова честота на 1.9 GHz, а не на 1.7 GHz.

В резултат би трябвало телефонът да се справя безупречно с всякакви задачи – тествах го с Need for Speed и вървеше отлично, без никакво насичане, но пък беше странно, че Real Racing 3 не пожела да стартира нормално и имаше единствено черен екран.

Като цяло моята бройка (всъщност и тази у мой колега) лагваше в менютата и в сайтове, но отдавам това на факта, че не бяха финални търговски версии.

 

Иначе Galaxy S IV предлага още пълен набор екстри за комуникация, сред които Wi-Fi Direct – супер бърз и удобен начин да изпратите видео или друг голям файл към съвместим телефон, без нужда от интернет.

Освен това S IV има инфрачервен порт, с който успешно успях да заменя дистанционното на телевизора вкъщи, макар и да не разбирам смисъла от това. Може би е забавно, ако решиш да се пошегуваш с екрана в някое заведение или у приятели. За всички други случаи – в комплекта на телевизора влиза доста удобно дистанционно с копчета.

Смартфонът предлага още Bluetooth 4.0, NFC, microSD слот за до 64 GB карти памет и LTE поддръжка, която за съжаление днес все още е безполезна в страната ни.

Батерия и звук
Батерията на Samsung Galaxy S IV е с капацитет 2600 mAh, което е повече от 2100 mAh при миналогодишния S III, но всъщност животът с едно зареждане тук не е по-дълъг. Новият флагман може да издържи до едно денонощие далеч от зарядното, което всъщност е близко постижение с това на предшественика му. Е, изглежда по-големият Full HD екран и по-мощният процесор са взели своето.

Добрата новина е, че заради пластмасовия корпус задният панел лесно се сваля и дава достъп до батерията. Това означава, че можете да си купите допълнителна такава и ако останете без заряд в движение – да я подмените. При много конкурентни смартфони това не е възможно, макар че при тях стои решението да ги презареждате с джобно зарядно тип преносима батерия.

Що се отнася до звука при S IV – има един говорител в долната част на задния панел и звукът от него е с прилична сила, но без да претендира за кой знае какво качество. Истината е, че след стерео звука на HTC One е трудно да правим съпоставка с който и да е друг модел – както по качество, така и по сила на музиката.

Звукът при разговор в слушалката обаче е отличен и дори твърде висок, ако го оставите на най-горното ниво. Нямах никакви проблеми с разговорите – както в София, така и при пътуването извън града през уикенда.

Видеоревю на Samsung Galaxy S IV

Изводът
Samsung Galaxy S IV ще бъде успешен смартфон и ще се продава като топъл хляб сред феновете. Компанията набра инерция по същия начин, по който това се случи с iPhone и тъкмо по примера на Apple и Samsung разбраха, че потребителите не на всяка цена търсят най-преливащия от иновации и нови екстри смартфон.

Затова новият Samsung Galaxy S IV предлага почти идентичен дизайн и пластмасов корпус с този на S III, а хардуерно се отличава с логичен ъпгрейд на процесора, камерата и дисплея.

При флагмана си обаче корейците са се потрудили върху софтуера и са добавили купища нови екстри, които го отличават от останалите дроиди. Това ще се хареса на голяма част от потребителите, други ще ги привлече просто любопитството към жестовото управление, а трети… Е, все пак трябва да останат и хора, които ще си купят някое от алтернативните решения Sony Xperia Z или HTC One.

Под чертата – ако търсите смартфон с голям и ярък дисплей, който снима добре и чупи бенчмарковете, ако искате изобилие от софтуерни глезотии и пластмасовият корпус никак не ви притеснява – Galaxy S IV вероятно е тъкмо вашият телефон.

Смартфонът ще бъде на пазара в България до около месец – вероятно в края на април или началото на месец май, а цената ще се завърти около 1300 лв. Galaxy S IV ще се продава и от трите ни оператора.