Дуплокол 821 – специална лента за монтаж на клишета при топъл печат и преге

1
Добави коментар
maznio007
maznio007

Дуплокол 821 – специална лента за монтаж на клишета при топъл печат и преге

Понеделник, 11 Март 2013 ( прочетена 2280 пъти)

Топлият печат (голд печат) е метод за печатане на принципа на високия печат.

Прилага се при заглавни страници, луксозни каталози, календари, тефтери, менюта, папки, визитки, покани и други луксозни изделия (Фиг.1).

Представлява трансфер на метализиран или пигментен слой от носещата повърхност, известна като фолио, върху предмет, използвайки топлина, натиск и време. Тази технология създава ефекти, които са практически недостижими, използвайки традиционни мастила, и се използва главно за подчертаване на желаните елементи. Фолиата за топъл печат имат изключително разнообразие, като се започне от класическите злато и сребро и се стигне до холограмни и дифракционни фолиа. Желаният детайл се отпечатва посредством клише. Клишето служи за трансфериране на образа върху предмета.

Материала за изработване на клишета е различен в зависимост от предмета, върху който ще се печата. Между предмета и печатащите области на клишето трябва да има пълен контакт. В зависимост от повърхността клишетата биват различни – метални и силиконови. Металните обикновено се получават при разяждане с киселини. Силиконовите най-често са готови плочки и получаването на образа върху тях е лесна и бърза операция. Силиконовите клишета издържат на температури до 200 градуса и 20 000 – 30 000 удара.

Често топлият печат се съчетава с преге. Сухото преге е вид операция подобна на топлия печат, но не се използва фолио. Целта му е да остави релефен отпечатък върху хартията. Обикновено се използват две клишета, които чрез натиск притискат материала от двете му страни (негатив и позитив). Дълбочината на релефа може да бъде както еднаква, така и различна. С цел подчертаване на избрани елементи често с прегето се комбинира с готов отпечатан елемент.

Фиг. 1 Топъл печат

Много е важно по време на печатния процес клишето да бъде здраво позиционирано към машината. Високите температури и големият натиск обуславят нуждата от специфични лепилни решения. Най – разпространеният метод е използването на лепила, което има редица неудобства – неравномерно нанасяне, зацапване на повърхностите и др. По-добрата алтернатива е да се използва монтажна лента, пригодена за целта. Фирма Lohmann Германия предлага специална монтажна лента Дуплокол 821, устойчива на високи температури, стареене и влияние на различни химикали. След края на процеса клишето се премахва безостатъчно благодарение на специалният носител на продукта от неразтеглив текстил.

Повърхността остава идеално чиста и машината е готова за монтаж на друга печатна форма. Вносител: КЛЕБЕКС Василев ЕООД КЛЕБЕКС Василев ЕООД гр. София, 1505, ул. Велчо Атанасов № 50 тел.: 02/ 944 30 06 тел.: 0888/ 877 651 факс: 02/ 943 53 30

Абонирайте се безплатно за нашите новини. Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха