„Левски“ собственик на сектор „А“ от „Герена“ за 20 г., взема си стадиона на парче

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Всичко под бившия сектор „А“ на „Герена“ вече е разчистено. И започват да се копаят основите на новия стадион. В края на месеца „Левски“ вече ще има и законово право да строи. Но още тази седмица ще бъде избрана фирмата, която ще гради луксозната централна трибуна. Снимка: Румяна Тонева

“Левски” става собственик на сектор “А” от стадион “Георги Аспарухов” за следващите 20 г. Решението ще влезе в сила, след като в полза на футболния клуб се учреди вещно право на строеж.

Клубът логично е единственият кандиат в търга, организиран от областната управа, за учредяване право на строеж върху централната трибуна. Едномесечният срок за подаване на оферти изтече в петък, а вчера офертата бе отворена и разгледана от комисия, която ще излезе с решение до дни. Тогава ще стане ясно каква инвестиционна програма и на каква стойност е предложил “Левски”.

Ако няма обжалване в следващите 14 дни, клубът внесе сумата, която е предложил, и съответните данъци и такси, между него и държавата ще бъде подписан договор. След това ще се издаде и самото разрешение, обясниха експерти.

След изтичане на срока от 20 г. обектът отново става собственост на държавата. През този период “Левски” няма право да продава, прехвърля или залага трибуните.

“Сините” де факто още вчера получиха разрешението си за строеж, след като бяха приети инвестиционните им намерения, проекта и одобрените документи от всички замесени институции.

“Левски” на практика ще има право да започне строежа на новия сектор “А” преди края на месец април. Тази седмица шефовете от “Герена” ще изберат фирмата изпълнител. Кандидатите са два. По непотвърдена информация единият е “Главболгарстрой”. Сектор “А” трябва да е построен до 24 май 2014 г. Очаква се да глътне до 20 млн. лева. “Левски” ще кандидатства на парче пред областната управа и за собствеността на останалите сектори. И поетапно ще получи стадиона си. Вторият етап от строежа на “Герена” включва изграждането на сектор “В” през 2015 година. А третият – цялостното завършване на съоръжението, се предвижда за 2017-2018 година.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти