Скритият смисъл на постите

13
Добави коментар
rusestyle
rusestyle

at
23:16 by
nofearinc

Category: Общи

 

В понеделник идва времето на Страстната седмица – последната седмица от живота на Христос. Краят на седмицата е свързан с Великден (или Възкресение Христово), както и с края на Великденските пости, които траят 40 дни.

Вероятно някои от вас са запознати с понятието ‘пост’ покрай медиите и главно покрай двата най-големи християнски празника – Рождество Христово и Възкресение Христово, познати като Коледа и Великден). По мое наблюдение най-спазваните пости са непосредствено преди Коледа, на Бъдни вечер – вечерта, когато домочадието и старите се събират пред семейната трапеза, наредена само от постни ястия – зелеви сърми, чушки с боб, ошав, постна баница с тиква, постен боб и др.

Пости през годината

Повечето ми познати знаят, че постя през последната седмица от двата големи поста. Не спазвам плътно всеки християнски канон, но имам причини да поддържам традицията с постите, което ще обясня по-долу.

Наскоро се поинтересувах по-подробно за всички пости през годината. Имам семейни приятели, които ги спазват неотлъчно, което ме оставя без думи. Аз нямам желание да се отдавам толкова на начинанието, но ми стана интересно колко много пости съществуват в действителност.

На първо време са Великденските и Коледните такива. И двата са по 40 дни. Следва Петров пост, който варира от близо седмица до повече от месец. Богородичният пост започва в началото на август и трае 2 седмици. Средната продължителност на големите пости формира 1/3 от астрономическата година.

Това не е всичко. Честват се 3 еднодневни поста: 

отсичане главата на св. Йоан (29 август)
денят пред Богоявление (5 януари)
Кръстовден (14 септември)

Най-стриктните вярващи спазват пости и всеки сряда и петък. Сумарно всички годишни пости могат да наброяват до 200 астрономически дни. Списък на всички тях и подробни определения може да откриете тук.

 Трябва ли да спазваме пости?

Разбира се, това е лично решение на всеки един от нас. Познавам много малко хора, които спазват регулярно каквито и да било пости. Не смятам и за здравословно да се спазват пълните пости, тъй като е много рисковано за здравето, особено в натовареното ни ежедневие, което изисква редовно набяване на енергия. Освен това не съм и типичният примерен християнин, тъй като виждам огромна пропаст между вярата и религията. Предпочитам да вярвам в доброто и в мистичните сили, пред това да спазвам наложени правила.

Преди няколко години започнах да постя по седмица преди Коледа и преди Великден. Преди това постех само на Бъдни вечер (целия ден) или по 1-2 дни преди празниците. Сега следя редовно календара и оставям по 7-8 дни за пречистване в посрещане на празниците. Изпитвам истински катарзис след изминалите дни и не съжалявам за тях

Имам 4 причини да повтарям малкия си обичай:

религиозна
пречиствателна
волева
подобряваща

Религиозната причина е по-скоро свързана с официалното постене в страна. Така съм сигурен, че ще се грижа за себе си 2 пъти годишно, пред големите празници.

Огромно внимание обръщам на пречиствателната причина. Като типичен IT представител се случва да работя продължително време с дълготраен работен ден (или денонощие). Понякога денем минават няколко кафета, а хранителният режим включва поръчка от KFC или някоя пицария. Набиваме блажнотии, шоколади, всякакви купечки боклуци. Редовно имам киселини, а и проблемите със стомаха вече ми докараха гастрит. Затова 2 пъти годишно отделям малко време, за да пречистя тялото си, като временно се откажа от вредни мазнини и белтъчини.

В днешни дни сме разглезени с толкова много неща, че нямаме никаква воля. Всичко се предоставя наготово, информацията е на един клик разстояние, имаме алтернативи за всичко и живеем лежерно. Ако сме на ръководна позиция или сме си сами шефове, нямаме фиксирано работно време и няма кой да ни притиска. Това влияе добре на нервите, като не ги натоварва, но никой не обича безволевите хора и въпросните луксове ни размекват. Предпочитам да си прилагам строг режим в продължение на седмица до 10 дни, който да ми носи удовлетворение след спазването му.

Един от основните принципи на постите е не само да се откажем от много любими лакомства, но и да станем малко по-добри. На последните Коледни пости простих на хора, които ме бяха наранили, след което ми олекна. Бях свикнал да псувам и викам наред, просто по навик, което ограничих рязко. Постарах се да се нервирам много по-малко и да не отдавам особено внимание на глупости. Да, не мога да бъда добър самарянин през цялата година, но защо да не стана по-добър човек и да не помагам поне 2 седмици годишно?

 Ето защо отделям последните седмици от двата велики празника, през които постя. В началото ми бе трудно, когато се налага да излизам вечер с компания през постен период на заведение. Другите нагъват пържоли и бири, а аз хапвам картофки със спрайт  Но и вече не изпитвам тази обсебваща зависимост, която действа по-силно от наркотик, спрямо питието вечер или мазната пържола. След 2-3 дни пости изкушението е далеч по-слабо и имам време да помисля за по-съществени неща. А не, както Ботев иронизира в „Политическа зима“: „Приятно нещо е да има човек топла соба, самун хляб, парче сланина и няколко глави праз лук, пък да легне и да мисли или да спи и да сънува.“

От какво се ограничавам по пости?

Концепцията на постите е, че трябва да се ограничиш от най-любимите изкушения. Въпреки това има някои известни неща, които със сигурност са забранени пред пости.

месо – всякакъв вид животинска плът, както и мазнина (вкл. и животинско олио или масло)
животински продукти – яйца, мляко, кашкавал, сирене и техните производни. Това е много коварно, защото тея неща се включват и в шоколада и повечето сладки продукти, както и в някои тестени (правени с мляко или яйца) неща.
алкохол – това е малко спорно, на места се твърди, че може чаша вино вечер, или повече. Не съм сигурен.
секс – ако не сте гледали ’40 дни, 40 нощи’, там също сексът е едно от табутата

В линковете по-горе има още условия за постите. В някои дни е позволено яденето на риба (но никакви други животински неща), а на места са забранени дори готвените неща с растителна мазнина. Интерпретации забраняват кафето и цигарите (разбираемо), но това е до избор на човека. Аз отказвам и двете през пости.

Първосигнално изглежда, че няма какво да се яде. Реално погледнато, има доста неща, които стават за ядене. Най-чести обитатели в менюто са всякакви плодове и зеленчуци (в зависимост от сезона). Зимата е удобно за банани, портокали и мандарини, наред с туршии, кисели краставички, боб с лютеница. В момента карам на салата от домати и краставици, а на пазара виждам ягоди и други пролетни плодове. Има разни неща като солети, които стават за ядене през деня. Днес установих, че някои сладки продукти (вафлички) нямат животинско съдържание и стават за ядене – особено любимите ми Family вафлички нямат мляко, нито желатин (или друга яйчена основа), така че могат да минат метър

Свободно могат да се похапват и други ястия с картофи, боб, чушки, ориз. В комбинации едни с други, стига да няма яйца (в панировка или запръжка) или сирене (картофки със сирене не става). В китайския ресторант е вървежен оризът със зеленчуци, стига да е без яйца. В заведенията обикновено е трудно, но, ако ви понася, минавате на пържени картофки или задушени зеленчуци (освен ако няма други постни ястия с ориз или пълнени чушки с ориз/боб).

Някои хора използват соята за ‘емулация’ на месо, но на мен поне не ми понася. Има и растителен кашкавал, ако сте авантюристи

Още не съм сигурен дали млечният и яйчният прах имат екстракт от истински мляко и яйца или са само на химическа основа.

В началото е трудно засищането само с хляб и плодове/зеленчуци, но с малко воля всичко е възможно. Обикновено имам непоносимост към месо първите дни след пост, така че се привиква дори без него.

 

Comments