Svejo.bg » Blog Archive Жасмин |

3
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Запазено под (Градини, Интересно, Растения/ Видове) by Admin on 10-04-2013

Макар че има над 200 сорта жасмин, най-разпространени са 3 вида – жълт, бял и Японски жасмин. На височина може достигне до 3 метра като повечето от тях са бързорастящи лиани.

Могат да се увиват около други растения, да се насочат към огради, храсти или около артистични телени мрежи. Жасминът е използван години наред по различни начини. Не само че е красиво цвете, което си заслужава да се отглежда в градината, но и често се използва за украса на дамски дрехи или прически. Използва се и за ароматизиране на листата на зеления чай, за създаване на очарователни цветни сладкиши, а извличайки аромата, може да се направят етерични масла, които да бъдат както с лечебни свойства, така и използвани като афродизиак.

Като подарък жасминът може да се подарява при различни поводи и да има много значения. В Китай той се смята за символ на женското милосърдие. В други държави тези цветя символизират както благодат и изящество, така и чувственост и бодрост. Те са идеален подарък за тези, към които имате специално отношение, за тези, които се възхищават на богатите цветни аромати, и дори за тези, които са „нощни птици“, тъй като някои сортове отварят красивите си цветове и показват цялата си прелест нощем.

Отглеждане

Първото напояване трябва да се извърши веднага след засаждането, а последващите – през интервал от седем до десет дни.

Към стеблата на младите растения трябва да се прикрепи малка клечка или летва, която да им помогне да са по-стабилни.

Жасминът трябва често да се подрязва, за да се стимулира растежа.

   

Прочети