НЕК изгубила 36,5 млн. лв. от сделката с „БНП Париба“

5
Добави коментар
POOHY
POOHY

36,5 млн. лв. е изгубила Националната електрическа компания (НЕК) от сделката си за заем с „БНП Париба“.

Това се казва в съобщение на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Проверка на инспекцията е установила множество нарушения на режима за възлагане на обществени поръчки по проекта АЕЦ „Белене“.

В рамките на първото тримесечие на 2013 г. е завършила финансовата инспекция на НЕК ЕАД, която е проверила сключването през 2007 г. и изпълнението на договора за мостово финансиране с „БНП Париба“ за проекта АЕЦ „Белене“.

Инспекцията е установила множество нарушения на режима за възлагане на обществени поръчки, както и причинена вреда за 36 557 605 лв., представляваща финансова загуба на НЕК в резултат на сключена необоснована рискова финансова сделка между дружеството и „БНП Париба“.

През февруари 2013 г. е приключила планираната проверка на ЧЕЗ АД, която е установила девет непроведени процедури за обществени поръчки за 507 269 лв.

Наред с това са извършени и финансови инспекции в осем спортни федерации, при които са констатирани общо 61 непроведени процедури за обществени поръчки за 6,1 лв.

На интернет страницата на Агенцията за държавна финансова инспекция са публикувани резултатите от 126 финансови инспекции, приключили през първото тримесечие на 2013 г.

Още икономически новини в Pariteni.bg