Още за: географски данни за село Тюленово 09.04.2013

2
Добави коментар
SiForest
SiForest

Ако сте решили да прекарате няколко дни от лятната си почивка в Тюленово, може би е добре да получите допълнителна информация за района – географските данни тук са по-специфични, в сравнение с по-познатите плажове в България. Посетителите на къща за гости Венера винаги са оставали впечатлени от невероятната природа в тази част на страната ни.

 

И така…

 

Тюленово е село в североизточна България (на 80 км североизточно от гр. Варна) с 0 м надморска височина. На практика Тюленово е най-източно разположеното село в България.

Релефът в района на селото е равнинно-хълмист, плажните ивици са малки и скалисти, но за сметка на това е тихо, спокойно, диво и с недокосната от човешка ръка природа. Край селото има изключително красиви места – стръмните 30-метрови скали (скално катерене), подводните пещери (подводно гмуркане), скалните образувания „Скалният мост“ и „Самотника“.

 

Край село Тюленово са открити няколко светилища – отшелнически килии с изобразени кръстове, кораби, кръгове по стените (на юг от селото), залив с мегалити, изсечени в камъните (слънца с над метър в диаметър).

Районът на с. Тюленово е богат на минерални води, много сходни по качество на трапезните.