Колко, кога и какво да ям? Здравословна диета за спортисти

1
Добави коментар

За да се поддържа здравословно тегло, трябва да се правят 5 до 7 хранения на ден, да се яде от всичко по малко и да се приемат много пресни плодове и зеленчуци. Това хранително правило вече е придобило статут на лема в света на здравето и спорта. Всеки спортист (професионален или любител) би трябвало дебело да си подчертае основните стъпки, които да следва за поддържане на здравословно тегло. Но ако все още имате съмнения относно какво да ядем, за да поддържаме нашето здраве оптимално, разгледайте хранителния режим в статията и ще знаете от каква храна, с какви свойства, на каква честота да се приема и колко грама има нужда тялото ви на ден. Менюто за НЕ наддаване на тегло много прилича на диетата, която трябва да следват онези, които искат да напълнеят. Балансираният прием на храна е голямата тайна!

Горещо се препоръчва на всички, да приемаме плодовете и зеленчуците ПРЕСНИ, соковете – не от кутия, а току що изстискани. Всички други храни да са възможно най-малко преработени. По този начин ще осигурим на тялото работа, по време на която докато усвоява полезните елементи, организма ще изразходва енергия, за да ги допреработи и храносмели. Процес, който много прилича на редовното практикуване на спорт.

 

Храна: Плодове, зеленчуци и варива Свойства: Те предоставят важни витамини, минерали и фибри. Честота: 5 порции на ден. Количество: 1 порция плод = 150 грама, 1 порция зеленчуци = 200 грама, 1 порция боб, леща /варива/ = 200 грама

 

Храна: Хляб, картофи, зърнени храни Свойства: предоставят въглехидрати, основната енергия за тялото. Честота: при всяко хранене. За предпочитане пълнозърнести и разнообразни продукти. Количество: 60 грама хляб = 50 грама грис = 200 г. сурови картофи.

 

Храна: Мляко и млечни продукти Свойства: източник на калций, необходим за мускулната контракция и поддръжка на костите. Честота: 3 порции на ден, за предпочитане с ниско съдържание на мазнини. Количество: 1 кисело мляко = 150 грама бяло саламурено сирене = 30 грама кашкавал = 1 купа мляко.

 

Храна: Месо, яйца и риба Свойства: осигуряват основните протеини за мускулна регенерация /възстановяване/. Честота: 1 или 2 пъти на ден. Риба поне два пъти седмично. Количество: 130 грама бяло месо = 150 грама филе от риба = 80 грама червено месо = 2 яйца.

 

Храна: Олио, зехтин и мазнини Свойства: Осигуряват енергия, мастно-разтворими витамини и мастни киселини. Честота: 1 път на ден, да се избягват хидрогенирани и наситени мазнини. Количество: 1 супена лъжица зехтин = 15 грама масло = 10 грама маргарин.

 

Храна: Напитки Свойства: Те осигуряват вода, от съществено значение за всички жизнени процеси. Честота: 2,5 литра на ден. Количество: 2 чаши вода на хранене. По желание и според нужди през останалото време.