Видове Подови Настилки

3
Добави коментар
irgnet
irgnet

Купили сте ново жилище или ще ремонтирате сегашното си и сте изправени пред дилемата в кои помещения каква подова настилка да сложите. Дали ще е паркет, мокет или плочки то изцяло зависи от самото помещение и вашите предпочитания. Всяка подова настилка си има своите плюсове и минуси, които ще споделим с вас, за да направите един по-правилен избор.

Масивен Паркет

Масивният паркет е скъпо удоволствие, което ще придаде на домът ви усещане за топлина и уют. Той е много добър изолатор на топлина и шум. Има голяма трайност и може да се обновява. А най-голямото му предимство е че е напълно естествен. Но да поговорим и за недостатъците му. Като цяло масивният паркет е капризна настилка. Влагата го разширява и в следствие на това той се подува. Трябва да го чистите със специални препарати, за да не го увредите. А на всичкото от горе можете да си завъдите мравки и термити.
Ето и една полезна статия за избор на паркет.
Ламиниран Паркет

Лесният монтаж, лекотата на почистване и богатата цветова гама правят ламинираният паркет най-популярната подова настилка през последните години. Но както и масивният паркет, така и ламинираният не търпи влагата, тя го разширява и деформира. Друг недостатък му е, че при се вдига повече шум при ходене върху него.
А тук можете да прочетете съвети при избор на ламиниран паркет.

Балатум

Балатумът също е много популярна настилка, а последните години производителите до толкова са го усъвършенствали, че успешно вече балатума наподобява паркет или теракотни плочки. Балатумът е евтин и монтажът му е елементарен – всеки може да го направи. Лесен е за почистване, но това трябва да се прави по-често, за да не се натрупват по-твърди частици, които биха го увредили. Когато избирате балатум гледайте да е по-дебел. Колкото по-дебел, толкова по-устойчив. Нещо като по-нова и по- добра версия на балатума е линолеумът – направен е от по-качествени и екологични материали.

Мокет

Мокета е мека подова настилка с добра топло и звукоизолация. Лесен е за монтаж, но труден за почистване. Като цена варира от много евтин до много скъп. Зависи от материалите от които е изработе.

Керамични Настилки

Към керамичните настилки спадат гранитогрес, теракот и фаянс. Различават се по съставните си материали и технологията по която са произведени, както и приложението им. Фаянса обикновено се поставя по стените, а теракотата е за пода вътре в дома. Гранитогресът е както за външни подове и стени изложени директно на метеорологичните условия. Теракотът е подходящ за помещения с голяма влажност като кухня и баня.