Ридли Скот с филм как Линкълн сънува смъртта си

1
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Ейбрахам Линкълн по пижама отива до северното крило на Белия дом, където е положен човек в ковчег. Когато поглежда към него, той самият лежи вътре. Такъв сън има 16-ият американски президент, а няколко дни след това всичко, което вижда в просъница, се случва наистина.

С това започва новата продукция, която проследява събитията около убийството на Линкълн и нападението на президента от Джон Уилкс Бут. С нея се захващат световноизвестните продуценти и режисьори – братята Ридли и Тони Скот. Първият стои зад филми като „Гладиатор“, „Блейд Ранър“ и „Пришълецът“, а другият е работил по „Мъж под прицел“ и „Последният бойскаут“. Тони така и не успява да види премиерата на историческия филм „Да убиеш Линкълн“, защото почина миналия август. Но Ридли Скот отговори на няколко въпроса за продукцията, в които обяснява защо се е съгласил да се заеме с нея и с какво тя е по-добра от предишните за убийството на президента.

Том Ханкс е другото голямо име, което се включва в разказа за покушението над президента. Актьорът е човекът, който прави връзките между събитията и отброява: Линкълн има още 16 дни да живее или Президентът ще живее още 4 дни.

В ролята на Линкълн е Били Кембъл, който е познат основно от участието си в тв продукции като сериала „Убийството“. „Всъщност Линкълн многократно е сънувал собственото си убийство. Сметнахме за важно да разкрием тази негова тайна страна“, обяснява актьорът (цялото интервю с него четете долу).

Но „Да убиеш Линкълн“ пресъздава не само какво се случва с американския президент преди и след като е прострелян, но и всички действия по това време на другия участник в събитията от април 1865 г. – Джон Уилкс Бут. Синът на актьора Дон Джонсън – Джеси, играе похитителят на Линкълн.

Цялата история във филма е по едноименната книга на Бил О’Райли и Мартин Дюгар. „Нешънъл джиографик“ ще го излъчи на 14 април от 19,10 ч и на 21 април от 8 ч.

Ридли Скот: Заснехме трилър за един от най-големите заговори в САЩ

– Г-н Скот, защо с вашата продуцентска компания Scott Free Productions заснехте филма „Да убиеш Линкълн“?

– Завладяващото в „Да убиеш Линкълн“ е, че въпреки ужасната трагедия в историята на тази държава и загубата на един от най-великите лидери, това е напрегнат трилър, който наистина грабва зрителя. Хората нямат представа за динамиката на събитията и заговорите, съпътстващи издирването на Бут в книгата и филмовата адаптация. В крайна сметка това е впечатляваща история, която отговаря идеално на критериите ни в Scott Free.

– С какво е по-различен филмът от историите, които са разказвани досега за покушението над Линкълн?

– „Да убиеш Линкълн“ е исторически разказ за действията на Джон Уилкс Бут преди и след покушението. Навлизаме в един живот, който не е разглеждан преди от тази перспектива. Този живот ни дава задълбочен поглед към един от най-големите заговори в историята на страната.

– От продуцентска гледна точка какво е най-впечатляващото в убийството на Линкълн?

– В същността си това е пленителна и вечна история. Хората се унищожават едни други в името на властта. Планът на Бут да убие Линкълн и да съсипе цялото федерално правителство е впечатляващ разказ за заговорите и кроежите край великите водачи.

– Какви са актьорите във филма?

– Били Кембъл се справя блестящо в ролята на Линкълн, а Том Ханкс е увлекателен разказвач, който наистина насочва зрителите през целия филм. Освен това Джеси Джонсън в ролята на Джон Уилкс Бут предава увлечението на героя по театъра и неговата дълбока преданост към Юга. Всички те наистина вдъхват живот на тази история.

Били Кембъл: Надявам се, че сме открили човека в него. Той невинаги е бил от камък

– Г-н Кембъл, бихте ли описали Линкълн със свои думи?

– Той навярно е бил най-великият ни президент – самоук, уравновесен, многопластов и задълбочен човек, който е извършил велики дела за държавата ни. Не се сещам за друга историческа личност в Америка, която наистина заслужава такова уважение или пък има толкова трагична съдба.

– Как се подготвихте и как проучихте ролята?

– Нямах почти никакво време за подготовка. Трябваше да отпътувам за Ричмънд пет дни след като научих за ангажимента. За щастие, разполагах с блестящия сценарий на Ерик Йендерсен и удивителен екип, от който местната гримьорка Ашли Фетърман беше неделима част. Истинското предизвикателство беше да се отпусна и да се оставя изцяло в ръцете на хората, които бяха направили изключително задълбочени изследвания. Всъщност Ерик завърши няколко съвсем нови проучвания, което е удивително, като се имат предвид всичките години на изучаване на Линкълн оттогава досега.

– По какво си прилича и се различава Линкълн от другите ви персонажи в телевизията и киното?

– Е, Линкълн очевидно е историческа фигура, съществувал е наистина, затова бях длъжен да отразя събитията достоверно. Никога не съм бил част от продукция с толкова силен стремеж към автентичност. Това беше забележително, донесе ми огромно удовлетворение и ролята ме привлече поради тази причина.

– Надявате ли се вашето превъплъщение в Линкълн да изпъкне сред останалите филми?

– Не мога да говоря за чуждите превъплъщения. Не съм ги гледал и вероятно няма да го направя, докато нашият филм не бъде излъчен. Надявам се, че сме успели да открием човека в Линкълн. Той невинаги е бил от камък.

– Израснали сте във Вирджиния. Как минаха снимките в района на Ричмънд, където са се случили толкова исторически събития?

– Беше вълнуващо. Заснехме сградите, които Линкълн е посещавал, улиците, по които се е разхождал. Стоях, облечен като Линкълн, на същите места, където той е стоял! Беше наистина вдъхновяващо. Срещнах се с роднини и приятели. Преживяването беше завладяващо.

– Какво мислите за историческата връзка между Линкълн и Джон Уилкс Бут?

– Няма как да ги разделим. Те са свързани завинаги в една трагедия от Шекспирови измерения. Не може да се говори за по-късната част от живота на Линкълн, без да се спомене Бут, или обратното. Кой знае какво можеше да се случи, ако единият не беше толкова силно обсебен от другия? Какво щеше да постигне всеки от тях? Колко различен щеше да бъде народът ни? Този разказ определено е колкото за Линкълн, толкова и за Бут.

Интервютата са взети със съдействието на „Нешънъл джиографик“.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти