Как се прави захарно тесто

2
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Десертите са любимата част от менюто за всички деца, пък и за повечето от възрастните. За да приготвите вкусни домашни десерти обаче, необходимо е да знаете как се прави захарно тесто. То е незаменимо, когато искате да блеснете с кулинарни умения пред вашето семейство или гости. Тук ще ви предложим една лесна и бърза рецепта за приготвяне на захарно тесто.

Необходими ви са следните продукти: Около 1 кг. брашно, 200 гр. захар, 200 мл вода, 70 гр. масло.

Начин на приготвяне: Най-напред трябва за загреете водата в подходящ съд. След като заври, добавете внимателно маслото и разбъркайте до неговото пълно разтваряне. След това идва моментът, в който трябва да добавите брашното. Това изисква известна прецизност, защото има опасност брашното да стане на топки.

За да се предотврати това, отдръпнете врящата вода с разтопеното масло от огъня и започнете да изсипвате в нея брашното на тънка струйка. След като вече сте добавили половината част от брашното, можете отново да върнете съда на котлона и да продължите процедурата. През цялото време постоянно бъркайте сместа с дървена лъжица.

Всичко това продължава до момента, в който тестото започне да се сгъстява до степен, при която започва се отлепя от страните на съда, докато го бъркате. Тогава вече можете да свалите съда от котлона и да преместите готовото тесто в студен съд, за да се охлади. След това ще трябва да го замесите с ръце.

Охладеното тесто се замесва с малко брашно, като по време на месенето се добавя малко по малко и захарта, докато в един момент тестото не поеме цялото предвидено количество захар. Още по-добър ефект ще постигнете, ако използвате пудра захар, вместо кристална.

И така, вече разполагате със захарно тесто. Можете да го използвате за направата най-различни видове сладки, курабии и т. н. По желание можете да го оцветите в различни цветове с помощта на безвредни оцветители, както и да го ароматизирате с ванилия, ликьор или специални аромати за сладкиши.