Новата господарка на БНТ е Севда Шишманова

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Новата господарка на БНТ е програмната директорка Севда Шишманова, разкри “ШОУ”. Русата амбиция от Разград се е отрекла от симпатиите си към бившия шеф на МВР Цветан Цветанов и вече открито показва пристрастия към президентството. Целта й е подмолно и сигурно да измести Вяра Анкова като генерален директор и да оглави БНТ през юли.

Засега русата амбиция от Разград води битката за поста само със съскане и леко ритане по кокалчетата, но тепърва предстои да извади тежката артилерия. Третият кандидат за поста е известният като послушен, но интелигентен водещ на “Панорама” Бойко Василев. Той бавно си постла червената пътека към шефския кабинет на “Сан Стефано”. По време на целия мандат на американския посланик Джеймс Уорлик той се радваше на компанията му по два пъти в месеца заедно с Камен Алипиев-Кедъра и Иван Бедров.

След оставката на правителството на Бойко Борисов Бойко Василев се оказа в още по-изгодна позиция, тъй като брат му се оказа женен за новия началник на пресслужбата на служебното правителство Ивет Добромирова. Тя бе водеща на сутрешния блок на държавната медия допреди 7 години, когато напусна и създаде своя пиар агенция PRoPR заедно с Меди ал Джебури, съпруга на бившия председател на Държавната агенция по туризъм Марио ал Джебури при тройната коалиция. Според запознати агенцията има много ограничена и твърде отбрана клиентела.
Освен това

Ивет е работила в БНТ с началника на президетската пресслужба Мария Иванова

която стана известна с гафа на Плевнелиев на новогодишната му реч с кадър на Скалистите планини в Колорадо. Веднага след назначаването на служебното правителство Иванова предупредила новите министри, че тя ще се погрижи за тях и ще им назначи пиари, а първото от тях било именно Добромирова.

В същото време Вяра Анкова пък твърдяла пред бизнесмени, че вече е успяла да си договори втория мандат и никой не може да попречи на намеренията й. Официално обаче, с опечалена физиономия, тя разказвала на членовете на управителния съвет, че е твърде уморена от управлението на телевизията и няма повече да се кандидатира.

Медийни експерти обаче припомнят, че и през 2010 г. Вяра твърдеше, че няма управленски амбиции. Дори прие издигането си със смирение и послушание, достойни за възхвала. От момента на встъпването си в длъжност обаче тя незабавно започна чистка от доказани кадри в БНТ и издигане на специалистите по тв далавери.

“Казах й, че притесненията ми са, че тя ще продължи политиката, която от средата на втория си мандат водеше Уляна Пръмова, със същите хората, които тогава я реализираха. Това означаваше да се продължи със закриването на структури и мощности в БНТ, със съкращаване на цели длъжности, с ликвидирането на собственото производство и творчески потенциал и изнасяне на производството на скъпи телевизионни програми извън телевизията. Това, първо, не е присъщо за европейските обществени телевизии и, второ, е доста скъпо, но явно носи някакви други бонуси. По времето на Уляна

тази политика се осъществяваше основно от Севда Шишманова

като член на управителния съвет и отговарящ за програмата. В момента тя продължава да прави същото вече като програмен директор”, категоричен беше още преди три години някогашният директор на дирекция “Техника” Тома Иванов.
Думите му се потвърдиха с времето. В края на мандата на Вяра Севда Шишманова прекрачи границата на приличието като програмен директор на БНТ и се изяви като продуцент на третия сезон на сериала „Под прикритие“. “Това не е конфликт на интереси. Това е истинско безобразие”, изумено коментираха пред “ШОУ” телевизионери.

Силните си позиции в телевизията Севда държи още от средата на 90-те години на миналия век.
Тя е журналистката, която засне покойния министър Любомир Начев в компанията на манекенки по време на тройното убийство на полицаите в “Белите брези”. “Ударът” й я изстреля директно на върха, а вътрешният министър подаде оставка. Бившият шеф на Шести отдел на Шесто управление Димитър Иванов беше категоричен преди време пред “ШОУ”, че “сензацията на Шишманова” не е била никаква журналистическа находка, а постановка, направена му от “борците”. Шишманова просто е изпълнила поръчката, за което е била добре възнаградена.

Севда Шишманова е известна като близка до сърцето на Ахмед Доган журналистка и същевременно като

протеже на кръга “Капитал”

Освен с Ахмед Доган родената в Разград журналистка била доста близка и с покойния бос на „Мултигруп” Илия Павлов. Покрай застреляния на 7 март 2003 бизнесмен Севда се запознава и със скандалния банкер Иван Миронов, който фалира „Балканбанк”.
След смъртта на Павлов банкерът хваща самолета и се позиционира в САЩ. Хубава къща край океана става сцената на неговия нов живот, далеч от България. Държавата се прави, че не може да намери Миронов, а любовницата му Шишманова се среща с него в Швейцария. Севда разправяла за романтичните рандевута на всичките си приятелки. Тогава Миронов е мъжът на живота й, а и той е финансирал търговията й с кожени дрехи от Турция. Севда обаче не е разказала каква е причината за разрива й с милионера. Факт е обаче, че задграничните й любовни пътувания внезапно секват, а Шишманова се лута в крайностите между истерията и пълната депресия.

Но тези стари връзки вече не са актуални в живота на Шишманова. Сега акцентът в личните й отношения пада върху старото й и неразривно приятелство с Иво Прокопиев. Двамата са близки по разградска линия, а Севда дори като член на УС на БНТ беше редовен автор в “Капитал”. Покрай бягството на Прокопиев в Сингапур близостта им позамря, но след оставката на Бойко Борисов и излизането на Росен Плевнелиев на преден план като силния човек в държавата отношенията им са възстановени в предишния си блясък.
Самият

Плевнелиев също е част от кръга “Капитал”

Там го вкарва бившият му съдружник Иван Тодоров, собственик на винарни “Тодорофф”.
Когато тръгвали за Германия, Иван си продал колата, за да съберат първоначалния капитал на инвестицията, твърдят съгражданите им от Благоевград. За първите 25 работници, които завели в Хамбург, Тодоров и Плевнелиев изхарчили всичките си 15 000 марки. След това половин година двамата спали в кола на един от паркингите в града. Малко по-късно бизнесът им потръгва и те откриват офиси дори във Франкфурт.

Внезапният разцвет на бизнеса им се дължи на приятелската помощ на бившия син депутат Илиян Попов, с когото Росен учил заедно в местната математическа гимназия и са приятели оттогава. Именно политикът, който по онова време е председател на общинския съвет в Благоевград, а кмет на града е любимката на Иван Костов – Елиана Масева, ходатайствал пред Масларова за тях, за да вземат квоти за износ на работници. После Илиян Попов става депутат, председател на парламентарната комисия по регионално развитие и строителство и член на кръга „Агнешки главички“. Прословутият кръг, който днес е позабравен, има претенциите да дърпа конците в България през част от силните години на СДС.

„Агнешките главички“ се ръководят от Никола Николов – по това време също син депутат от Разград и шеф на винаро-лозарската камара. Групата има силно лоби в „Икономедиа“ в лицето на Иво Прокопиев и Филип Харманджиев. Любопитна подробност е, че Харманджиев и Росен и Юлияна Плевнелиеви имат съседни вили, имоти и земи в разложкото село Баня.

Президентшата в сянка Юлияна пък е най-близка приятелка на съпругата на Иво Прокопиев – Галя

Това обстоятелство беше причината много анализатори да видят в собственика на “Икономедиа” „сивия кардинал” на новия български президент.

Сред стратезите на идеята за влизането на приятелския кръг в изпълнителната власт са част от създателите на „Глобална България” като директора на Центъра за либерални стратегии Иван Кръстев, бившия прокурист на СИБанк Светослав Божилов и бившата приятелка на Бойко Борисов Цветелина Бориславова.

Назначенията в президентството на кадри от БНТ и близостта на Шишманова с кръга “Капитал” говорят, че вероятността Севда и Бойко Василев да обединят усилията си срещу Вяра Анкова е голяма. Едва след като съпругата на Томас Лафчис бъде изтикана от играта, лобито на президента ще прецени кой от двамата е по-полезен като официалното силно лице на държавната телевизия.

Надежда НЕНОВА