Полковник о.р. Ивайло Лозанов: Охраната трябваше да стреля по атентатора Октай Енимехмедов

1
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Личната охрана на Ахмед Доган е била в залата, те са трима души, каза в предаването “Лице в лице” полковник о.р.Ивайло Лозанов. Там е била и групата от НСО, водена от Георги Райков, но и двете групи са подценили обстановката, смята той.Оставено е голямо неохраняемо пространство, в което е преминал атентатора, за да достигне до трибуната на конференцията. При наличието на достатъчно охранители, това е недопустимо и е грешка в разставянето на хората, смята експертът по сигурността.

Според него Ахмед Доган е лице с висока степен на опасност за нападение и това е трябвало да се вземе предвид. Охраната е трябвало да стреля при създадената ситуация, смята полк. Лозанов.

Ако гардовете бяха произвели изстрел, има безопасни зони в залата, знаят се, щяха да отклонят вниманието на нападателя, да го спрат и да изведат лидера на ДПС. Това не стана.

Имало е сериозна опасност за живота на лидера на ДПС, тъй като разстоянието, ако бе произведен изстрел, е било опасно малко, смята полковникът. За щастие на Доган, когато газови патрони стоят по-дълго в оръжието, те често дефектират.

Грешката на Георги Райков е в цялостната организация на охраната, смята Лозанов. Той приведе и пример, че в подобна ситуация от НСО са слагали и човек на първия ред, който се прави на участник в събитието, но внимателно наблюдава охранявания обект. /БЛИЦ