Кандидат депутати от ДПС са привикани в полицията в Пловдив

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

В Пловдив съветници в местния парламент, които освен това са включени в листата на ДПС като кандидати за народни представители, вчера са привикани в полицията. Toва разкри председателят на Движението Лютви Местан.

Кандидатите за народни представители от листите на ДПС са карани да подпишат предупредителни протоколи по Закона за МВР, според които „полицейските органи предупреждават устно или писмено лицето, за което има достатъчно данни и се предполага, че ще извърши престъпление или нарушение на обществения ред“.

„На въпрос разполагат ли в полицията с каквито и да е данни, за да обосноват предположението си, привиканите наши общински съветници не са получили отговор. На тях е казано, че акцията е рутинна и е разпоредена от началниците им. Потърсих министъра на вътрешните работи Петя Първанова, но не можах да установя връзка с нея“, обясни Местан.

Привиканите са общинският съветник и втори в листата на ДПС Бранимир Иванов и Антон Карагьозов – също кандидат за народен представител. „Споменали са, че и Еньо Петров и други активисти, всички от квартал Столипиново, също ще бъдат привикани”, каза още председателят на ДПС.

„Тези действия създават основателни съмнения за дискриминационен мотив. Настояваме министър Първанова да отговори незабавно на въпросите, които нямах възможност да й задам лично“, заяви Местан. От ДПС искат да знаят кой е разпоредил акцията на МВР, защо тя е избирателна и защо засяга общински съветници и кандидати за депутати от листата на ДПС.

По-късно от МВР заявиха, че министър Първанова е уверила Местан в телефонен разговор, че полицаите са извършили рутинни действия в изпълнение на законовите им задължения. Ангажиментите на МВР, свързани с изборите, са да гарантира реда и спокойствието при провеждането им, обяснила още Първанова.

Местан коментира и факта, че на кмета на Исперих Бейсим Шукри беше повдигнато обвинение за опит за убийство. „Най-общо имаме информация по случая. Не сме склонни да съзрем преднамерена връзка между този арест и началото на предизборната кампания. Новият главен прокурор Сотир Цацаров със своите първи действия даде достатъчно силни знаци, че ще прилага стриктно закона, че ще работи за качествено и обективно разследване и че ще стои далеч от всякакви политически внушения и поръчки“, каза председателят на ДПС.

Движението ще настоява да бъде свикан незабавно обществен съвет с участието на представители на политическите сили, на който да бъде обсъдено споразумението на страната ни с ЕС по отношение на стратегията „Европа 2020” и оперативните програми за следващия програмен период.

Лютви Местан обясни, че в момента Европейския съюз подготвя обща стратегическа рамка за целия съюз във връзка със стратегията „Европа 2020”, като всяка държава трябва да формира споразумения за партньорство с ЕС.