Картофени гнезда в яйца – гарнитура към агнешкото печено

77
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

  Това е перфектната гарнитура към агнешкото печено, което със сигурност ще похапнете по Великден, а защо не и след него. Тези хрупкави картофени гнезда вървят перфектно и с няколко парчета шунка или бекон. Ястието може да бъде направено и в по-малко количество, но ние ви предлагаме рецепта за 12 порции, в случай че решите да изненадате гостите си с нещо креативно и вкусно. Ако предпочитате да е по-пикантно, можете да полеете яйцата в картофените гнезда преди да ги консумирате с лют сос. 

Необходими продукти: 6 цели картофи, среден размер; Сол и черен пипер на вкус; 24 цели големи яйца; Олио/зехтин.

Инструкции за приготвяне: Загрейте фурната до 180 градуса. Изпечете картофите цели и обелени около 45 минути до 1 час.

След като ги извадите от печката ги оставете да се охладят и едва тогава ги разрежете, а вътрешността им настържете на ренде. Подправете ги със сол и черен пипер и увеличете температурата на фурната до 200 градуса. Ще ви трябва тава за кексчета/мъфини.

Намажете гнездата в тавата със зехтин или олио и сложете във всяка форма по 3 – 4 супени лъжици настърган картоф. Използвайте пръстите си като внимателно натиснете картофа по стените и дъното на всяка чашка, така че да остане място за яйцата.

Капнете отгоре още малко зехтин/олио и сложете тавата във фурната. Печете картофените гнезда за 15 до 20 минути. Внимавайте да не прегорят. Извадете ги, когато придобият златисто кафяв цвят. Оставете гнездата да се охладят. След това счупете по едно яйце във всяка чашка. Поръсете отново със сол и черен пипер и върнете тавата във фурната да се пече за още около 15 минути докато жълтъците станат твърди.

Извадете гнездата от формите с помощта на лъжица/вилица и сервирайте.