Витамин Е при бременност

29
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Витамин Е (токоферол) е изключително важен за мускулатурата и нервната тъкан, и особено половите органи: образуването на полови хормони, оплождането, износването на плода. Той има силно антиокислително действие в организма – предпазва от окисление витамините А и С, ненаситените мастни киселини и други съединения. Устойчив е на температура, киселини и основи, но лесно се разрушава от ултравиолетовите лъчи. Усвоява се само с помоща на мазнини.

 

При бременност, в пубертета, в климактериума и при кърмачетата нуждата от витамин Е е повишена. Той допринася за здравето на новите клетки, които се развиват в бебето, и подпомага изхвърлянето на токсините от майчиния организъм.

 

Бебетата приемат по-големи количества витамин Е в последните седмици на бременността (от 28 до 40-та седмица). Затова при някои недоносени бебета (родени на по-малко от 28 седмици) могат да се забележат признаци на дефицит на този витамин.

 

Най-голямо количество от витамин Е можете да си набавите от:

листните зеленчуци (зелето, салатите, спанака, магданоза, някои водорасли и др.);

някои плодове (ябълките, крушите);

растителните масла;

млечните продукти;

рибата;

морковите;

бобовите храни.

 

 

Симптоми на недостиг на този витамин при недоносените бебета и децата са:

раздразнителност;

хемолитична анемия;

воднянка.

 

При хемолитичната анемия червените кръвни клетки намаляват и впоследствие може да се развие анемия.

 

При възрастните хора симптомите се изразяват във вялост, невроза, апатичност и неспособност да концентрират вниманието си.

 

Снимки: domdeen, pakorn FreeDigitalPhotos.net