11 вдъхновяващи урока от сър Ричард Брансън

2
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Култовият основател на Virgin Group сър Ричард Брансън като че ли е постигнал всичко. За щастие, предприемачът никога не се скъпи да сподели опита, прозренията и уроците, на които се е натъкнал по пътя си.

В ново интервю с бизнес портала Inc.com Брансън разкри мислите си за делегирането на задължения, оценяването на риска, значението на брандирането, както и причината, поради която иска да измени цялата идея на космическите пътувания.

Предлагаме ви най-интересните разсъждения и истории от това интервю.

1. „Бизнес може да се започне с много малко пари.”

Когато Брансън бил на 15 години, решил, че иска да започне да издава списание, в което младите хора да могат да говорят срещу войната във Виетнам. Нямал никакви пари – дори стотинки, за да се обади по телефона. Майка му обаче намерила във влака скъпа огърлица и, когато я предала на полицията, никой не си я потърсил. Затова тя продала огърлицата и дала на сина си няколкостотин лири. Тези пари му помогнали да привлече рекламодатели и така Брансън започнал да печата своето издание.

2. „Обмислете варианта да се свиете, за да се разрастнете.”

Вместо да разраства закономерно звукозаписния си бизнес, в началото Брансън предпочел да го разбие на 30 звукозаписни компании. Вместо да наеме няколко висши мениджъра, които да ръководят слоевете служители на по-ниските нива, той направил някои от „низшите” служители мениджъри на всяка компания. Така в малката му империя се развил дух на доброжелателна конкуренция. Брансън приписва успеха на тази стратегия на факта, че всяка компания знаела веднага от контакта с пряката конкуренция кога отбелязва успех и кога се проваля. Днес Virgin е огромна империя, която печели над 20 млрд. долара годишно – но първоначалната стратегия на Брансън е запазена в идеята, че реално Virgin е огърлица от по-малки компании.

3. „Можеш да бъдеш Давид срещу Голиат, ако уцелиш правилния тон.”

Когато Брансън открива Virgin Atlantic, авиокомпанията има сериозни съперници като TWA, Pan Am и Air Florida. „Споменавам тези имена”, казва Брансън, „защото никое от тях вече не съществува.” Защо са се провалили останалите? Защото не са се фокусирали върху клиента, обяснява Брансън.

4. „Всеки бизнес е просто идея как да направиш живота на хората по-добър.”

Брансън обясни, че това е мисълта, която го движи като предприемач – „Ако можете да направите живота на хората много по-добър, значи имате отличен бизнес.”

5. „Ако не мечтаете, няма да постигнете нищо.”

Брансън финансира Virgin Galactic, за да направи пътуванията в Космоса по-достъпни за обикновените хора – макар и цената им все още е около двеста хиляди долара. Тъй като по принцип правителствата са тези, които контролират излизанията в Космоса, през последните шест десетилетия там успява да попадне само една много малка (и елитна) група хора. Брансън се опитва да промени това. „Хората в тази стая, които са под 50 години, ще могат да излязат в Космоса преди края на живота си, ако го искат”, заяви предприемачът по време на интервюто.

6. „Има такова нещо като прекалено сближаване с лекар или банкер – понякога просто не осъзнавате, че трябва добре да се ослушате за фактите.”

Когато открива Virgin Atlantic, един хубав петък Брансън намира на прага си мениджъра от своята банка, очевидно напълно паникьосан. Човекът започнал да задава въпроси за това как така някой от звукозаписния бизнес може да си позволи да отвори авиокомпания. Банкерът заявил, че ще запорира целия бизнес на Virgin Group още в понеделник. „Просто го избутах от дома си и му казах, че не е добре дошъл”, припомня си Брансън. В състояние на „полу-гняв, полу-страх” той прекарва уикенда в събиране на пари от познати, за да се приготви за предстоящата битка с банката. А на следващата седмица просто сменя банката си – нещо, което е трябвало да направи много по-рано (новата институция дори му предложила по-добри условия).

7. „Детайлите са много важни.”

Ричард Брансън по всяко време носи със себе си бележник, в който записва разговорите си. Той не иска да забрави какво клиентите или служителите му са казали, докато пътува например в самолета. Носи бележника си и когато посещава разположени в други страни и градове екипи и ги води на вечеря. „Когато пия с колегите, нищо не си спомням, така че непременно всичко си пиша”, смее се той.

8. „Можете да основете бизнес, да изберете името му, но ако хората не знаят за него, няма да продадете нищо.”

Когато Virgin Atlantic фигуративно се опитваше да се издигне от земята, компанията е толкова по-малка от конкурентите си, че Брансън прави почти невъзможното, за да постави марката на световната бизнес карта. В усилията му влизат номера като например опитът да прекара лодка през Атлантическия океан за рекордно кратко време. „За щастие, когато тя потъна, марката Virgin вече се подаваше над водата”, шегува се той. По същия начин, когато Брансън прави опит да стане първият, прекосил Атлантика с балон, в крайна сметка го спасяват с хеликоптери – но Virgin се появява във всички вестници.

9. „Намерете някой друг, който да движи ежедневния ви бизнес.”

Брансън препоръчва да съберете смелост и да намерите друг човек, който да ръководи всички ежедневни, досадни елементи от работата на компанията ви, след което да се отдръпнете и известно време да работите от дома. Така ще започнете да виждате истинския мащаб на делата си – или дори основите на следващия си бизнес.

10. „Защитете се от най-опасните случайности, които могат да възникнат. Направете всичко възможно, за да разберете кои са те.”

Когато започнете нов бизнес, се запитайте дали можете да си позволите абсолютно най-лошото, което може да се случи с него, и после просто го направете. „Може да си кажете – „Добре, толкова съм уверен в бизнеса си, че ще ипотекирам къщата!” Аз съм го правил два-три пъти, въпреки несъгласието на жена си”, разказва предприемачът. „Някой път ще се провалите с гръм и трясък, но друг път ще успеете”, допълва той.

11. „Мисля, че понеже ми е много трудно да казвам думата „не”, почти всеки мой ден ми предлага различно приключение.”

Брансън не е от хората, които живеят бавно. Нито от онези, които отхвърлят възможности – дори и това да означава да обиколи целия свят. Интервюто на Inc го завари в Ню Орлийнс, преди предприемачът да замине за Ню Йорк – където обяви услугата Virgin Atlantic от две нюйоркски летища до Лос Анджелис и Сан Франциско. Следващата му спирка ли? Перу.