Американка и мексиканец си казаха „да“в ничия територия

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Американска гражданка се омъжи за своя мексикански годеник на борда на сал, носещ се по реката между двете страни – уникална церемония, имаща за цел да спази строгите изисквания на имиграционните власти в САЩ.

Американска гражданка се омъжи за своя мексикански годеник на борда на сал, носещ се по реката Рио Гранде © БГНЕС

Стефани Гера, 26 и Рубен Алфонсо Фиеро, 27, се опълчиха на силното течение на Рио Гранде и се качиха на платформа, която ги пренесе от мексиканския граничен град Нуево Ларедо до Съединените щати.

Гера е гражданка на САЩ, но Фиеро не е. Двойката има четири малки деца, всяко от които има американско гражданство. Фиеро живее в страната на неограничените възможности вече няколко години, но пребивава там нелегално. След като напуснал Щатите временно, му било отказано да се завърне отново.

Един ден семейството стигнало до извода, че най-лесният начин да заживеят заедно е да минат под венчилото в САЩ.

По тази причина Гера и Фиеро се възползвали от договор, датиращ от далечната 1848 г., който позволява свободното движение по поречието на Рио Гранде както на американци, така и на мексиканци.

Съдия Хектор Лиендо от Ларедо, щата Тексас, се качил на борда на сала и венчал двойката, докато съдът се носел по реката, но от страната на Съединените щати.

Служители на щатските имиграционни служби наблюдавали зорко церемонията от брега на реката, за да бъдат сигурни, че никой от присъстващите няма да стъпи на американска земя – гости на събитието били неколцина роднини, дошли специално от Мексико.

Двойки от различни националности се венчаят на мостове между двете държави от години. Но това е първият случай, в който се провежда сватба във водите на р. Рио Гранде. След края на церемонията Фиеро сподели пред репортери, че бракът ще му позволи да се върне при децата си и да имигрира в САЩ легално.