БНТ и Би Би Си в пропагандна война за Могилино – Фактор НюзБНТ и Би Би Си в пропагандна война за Могилино

8
Добави коментар
o4ko
o4ko

      БНТ отвори пропагандна война на британската телевизия Би Би Си и ще излъчи едночасов филм „Дом”, в който се представят най-добрите примери в отглеждането на деца с умствена изостаналост у нас. Според режисьора на българската лента Аспарух Николов филмът на Би Би Си за дома в с. Могилино, който предизвика остра международна реакция, е тенденциозен и преднамерен. „Дом” е заснет в Дома за деца и младежи с умствена изостаналост в с. Згалево, Плевенско и в Дневния център за деца с увреждания в Перник. Условията и грижите в двете институции са значително по-добри в сравнение с дома в Могилино.    
Междувременно обаче в сряда вечерта белгийската мисия, която обиколи 7 български социални дома, даде пресконференция, на която отчете, че има голяма разлика в уредбата и управлението на социалните заведения у нас. „Няма подобрение в Могилино. Децата от филма са си там – Васки, Диди, Стоян, в същите ужасни условия – навсякъде мирише на урина, децата са недохранени!”, казва участник в мисията, цитиран от БНТ.    
„Това не е вътрешна работа на България. Тя е член на Евросъюза и още при преговорите проблемът стоеше. Някои страни са по-бедни, но социалната политика трябва да е на европейско ниво“, е казал министърът на външните работи на Белгия Карел Де Гухт.    
Министърът по европейските въпроси на Холандия Франс Тимерманс пък се опита да оправдае страната ни при вчерашното си посещение в Могилино. „Историята просто е дала лоша карта на България да бъде отвъд желязната завеса и затова трябва да се помага“, е казал той. По думите на българския евроминистър Гергана Грънчарова, която го придружаваше, правителството на Холандия е поставено под огромен обществен натиск заради дома в Могилино и тя очаква „една европейска, човешка и ползотворна реакция за съдействие“.   
в. Новинар