Tata обмисля по-скъпо Nano

2
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Може ли една кола да е твърде евтина? Tata Motors намекват за по-скъпи модели, базирани на Nano, струващият 2000 долара компактен автомобил, представен с големи фанфари през 2008. Причината – твърде малко са купувачите, които искат автомобил, предвиден да е евтина алтернатива на скутера.

Въпреки че Nano доби световна слава, индийците така и не харесаха малката, яйцевидна кола. Компанията успя да продаде едва 229 157 Nano-та, откакто започна продажбите им през юли 2009, а през този март продажбите падат с 86% спрямо март на 2012.

Въпреки че управителният директор на Tata Карл Слим казва, че няма „да убие“ Nano, той признава, че компанията скоро ще представи нови подобрения, насочени към вдъхване на нов живот на модела, като цените ще се доближат до тези на конкурентни модели.

Маркетинговата стратегия на Nano не се вписа добре при никоя група, признава 51-годишният Слим, по време на разговор на чаша кафе с репортер на Блумбърг, от централата на Tata group в Мумбай.

Потребителите на скутери не бяха привлечени, тъй като „останалите не мислят, че си купуваш автомобил, мислят че си купуваш нещо средно между скутер и кола. Всички, които имаха коли пък не я искаха, защото я виждаха като алтернатива да скутера“.

Слим сочи Pixel, базирания върху Nano концептуален автомобил, който Tata показа в Женева, като пример за това, което компанията си представя за марката. Хечбекът двувратка е взел „скелета“ на Nano, но има и врати-„ножици“, които се завъртат нагоре, автоматична трансмисия и дизелов двигател.

Новият Nano ще се предлага на широк кръг купувачи и ценови групи, казва Слим, без да дава повече детайли.

Подобряването на сегашното Nano вероятно няма да е достатъчно, смята професор Харит Саранга от Индийския институт по мениджмънта в Бангалор.

 „Създавайки просто вариации няма да им помогне за увеличаването на продажбите. Важно е да се промени настоящият имидж на Nano като евтина кола“, сочи Саранга.

Предвид свободното падане при продажбите на Nano, общият спад при продажбите на пътническите автомобили на Tata достигна 15% за годината, приключила с 31 март, въпреки ръста в цялата индустрия от 2.2% за същия период, по данни на Асоциацията на индийските автопроизводители.

„Ако успеят да върнат Nano на крака, това ще върне интереса на купувачите и ще позволи на Tata да повиши цените“, казва Амар Мастър, анализатор на LMC Automotive.

Проблемът, обаче, се простира отвъд Nano: Хеджбекът на Tata Indica Vista, седанът Indigo и SUV-ът Safari са в дъното на класацията за 2012 на J.D. Power.

Компанията е продала 17 коли Aria и Xenon през март, при 389 година по-рано, а продажбите на Indigo и Manza падат с 63% за 12-те месеца, приключили с март.

Успехът на Jaguar

Проблемите на Nano продължиха, въпреки успехите на Tata с луксозните й марки, като Jaguar и Land Rover, които бяха купени от Ford Motor през 2008 за 2.3 милиарда долара.

Предвид това, че луксозните марки печелеха одобрението на автоспециалистите, продажбите им също растяха, с 30% в глобален мащаб през 2012, до 357 773.

Печалбата при луксозното подразделение донесе 74% от оперативната печалба на Tata Motors за последната година.

В същото време печалбите на индийския бизнес на компанията падат втора поредна година, а за финансовата година, приключила с март 2013, прогнозите на анализаторите са, че компанията също ще регистрира спад в печалбата.

Миналия месец Tata продаде 1507 Nano, при 10 475 през март 2012. За 12-те месеца приключи с март, продажбите на Nano се стопиха с 28% до 53 848.

Фабриката на Tata в западния щат Гуджарат бе построена за производството на 250 000 Nano на година, което е близо половината от производствения капацитет на компанията.

Като контраст, Maruti Suzuki India, най-голямата автомобилна компания в страната, по обеми на продажбите, отчита добри резултати и продаде 125 000 бройки от обновената Alto 800, хечбекът струващ 244 000 рупии (6700 лева), който бе представен през октомври.

Етикети:
,