Косьо Любенов: Пъпка от топола лекува подагра, артрит и бъбречни възпаления!

1
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Акцентираме на чисто нашите български лечебни растения, особено на тези, които столетия наред са били използвани успешно от предците ни. А впоследствие остават сякаш позабравени. За целта ви предлагаме кратък разговор с биоенерготерапевта Косьо Любенов. Самият той практикува индивидуално и групово енергийно лечение, а от известно време работи в екип с дългогодишния билкар Васил Дамянов. – Г-н Любенов, какво провокира интереса ви към чисто българските лечебни растения, използвани още в древността?
– Още елинският природоизследовател и философ Теофр аст в своя труд “Изследвания на растенията” отбелязва, че Тракия е най-богатият район на лечебни растения в тогавашния свят. Римският военен лекар Диоскорид също описва голям брой билки, използвани от древните ни предци за лечебни цели. Тези негови сведения и познанията на траките се използват и от прочутите Гален и Авицена, както и от почти всички средновековни лекари. Чрез тях опитът на траките става достояние и на съвременната европейска медицина.

– А този опит на познание на траките бил ли е заимстван по-късно и от български лечители?
– Разбира се. В т.нар. малкия глосар, записан в Шестоднева на Йоан Екзарх, се говори за плеврита, наречен с чисто българското име “ребреница”, като се посочва и лечението му – с върба, топола и кукуряк. Живелият в края на IX век Иван Рилски, почитан от българския народ като светец, е бил широко известен народен лечител, който лекувал всякакви болести с различни билки. Продължавам с водача на богомилите, казва се Василий Врач. И той, както и всички богомили, са описвани като проповоднеци, носещи в торбите си билки и хляб. И в по-нови времена мога да посоча вече популярните на всички нас – Учителя Петър Дънов, народния лечител Петър Димков, Неофит Калчев, баба Ванга. Най-важното обаче е, че тези древни познания за билките и отварите от нашите предци, в съчетание със съвременната медицина, водят до уникални и чудодейни резултати.

– В предварителния ни разговор обещахте да разкажете за един от съвременните лечители и билкари, който разработва, изпробва първо върху себе си и след това лекува именно със старинните и позабравени лечебни растения. Кой е той?
– Той се казва Васил Дамянов, родом е от пазарджишкия край, но повече от 40 години живее в Стара Загора. Той притежава истинска дарба да разпознава билките и да помага чрез тях на хиляди хора. Интересното е, че тази своя дарба той получава при странно стечение на обстоятелствата. Без да влизам в подробности, една нощ само в рамките на няколко часа му се

случват редица неприятни инциденти и преживявания

Но когато става сутринта и тръгва към работното си място като технически ръководител в БДЖ, за негово учудване започва да разпознава всички билки и растения, до които се докосва. През същия период получава ошипяване на гръбначния стълб, дископатия, ишиас, лумбаго и остеохондроза. Тези мъчителни и понякога придружени с нетърпими болки болести, сякаш изкарват от него вътрешната сила, която го подтиква да нарами раницата и да тръгне из планините на България. Изминавайки по 30-40 километра на ден, вечер той се прибира с пълна торба с билки, които решава да продава на пазара. Хората сами го откриват, за да си купят от неговите билки. И така повече от 20 години. За Васил Дамянов всяка билка, цветенце и растение е живо същество, към което трябва да се отнасяме с уважение и почит. От дълги години изпробва старинни, позабравени или напълно непознати засега комбинации от билки с благотворно влияние и уникални резултати. Най-напред върху себе си и семейството си, а след това и върху много болни хора, за които понякога Васил Дамянов е последната надежда.

– Вие споменахте уникалното действие на една или две от тези билки, забравени с годините, кажете кои са те и защо хората трябва да повярват на тяхното лечебно действие?
– Една от тези билки е пъпката на топола. Самият билков лечител, пък и тези, които лекува, остават изумени от въздействието на тази билка при широк спектър от заболявания. Понякога дори еднократно впръскване отпушва носа при ринит и синузит. Самата пъпка е като майка с плода в утробата си, а билкарят я оприличава с богинята на плодородието. Описана е в нашата фитотерапия, но е позабравена и почти неизползвана. Тя дава чудесни резултати при подагра, ревматизъм, артрит, невралгични болки, напикаване, цистит, бъбречни възпаления, с гноен пиелонефрит, както и при ринит, синузит, бронхит с жилави и гнойни храчки, язви в белия дроб, пясък в бъбреците, хемороиди, изгаряния и незарастващи рани, гангрени и др. В екип доц. Германов от Тракийския университет и Евгени Попов – магистър по екология, изследват нейните свойства и достигат до същите резултати, до които е стигнала и българската фитотерапия.

Екипът от тези учени е правил изследвания

и върху комбинация с други билки, като ресите от леска, и пак са стигнали до изключителни резултати. Тази комбинация помага освен за гореизброените болести и за проблеми и патологии на кръвоносната система – тромбофлебити, разширени вени, болест на Рейно и Бюргер, атеросклероза и др. От пъпките на тополата могат да се приготвят мехлеми, тинктури, и спритни извлеци с широк спектър на действие и чудодейни резултати.

– Имате ли информация дали билкарят Васил Дамянов е открил и билка, която ако не лекува, поне да помага при най-коварната болест – рака? Знаете, че страдащите търсят всякаква алтернатива при тази болест…
– През 1996 г. Васил Дамянов описва въздействието на една билка – нарича се дебелец, която помага при ракови и туморни образувания. Той публикува в няколко вестника свойствата на билката, а след години англичаните започват да я използват като хранителна добавка. Тези и много други билки използва дългогодишният билкар, за да помага на хората при всякакви болести. Най-осезаем ефект засега постига при чернодробни, бъбречни, туморни болести; при прекаран инфаркт и инсулт, той прилага уникална анти паразитна програма срещу над 50 вида бактерии, гъбички, вируси и др.

В заключение искам да изтъкна, че в над 20-годишната си практика Васил Дамянов винаги е съветвал хората да не прибягват до самолечение с билките, ако не познават добре тяхното влияние върху организма, а да се съобразяват с добрите специалисти и медици в съвременната медицина. Жадува да работи в екип с лекари за благото и здравето на всички хора тук в България и по света.

Яна БОЯДЖИЕВА