Какво представлява косопада?

1
Добави коментар
skandalno
skandalno

Какво представлява косопада?

Какво значи терминът косопад?

Под косопад обичайно се разбира всеки един вид оплешивяване (опадане на космите) от която и да е част на тялото, крайниците или главата. Медицинското название е „алопеция” и с тази дума се обозначава всяко подобно състояние на човека.

Терминът „алопеция” е с латински произход, но според историческите извори трябва да търсим корените му в древногръцкия език. В древна Елада думата „алопек” значи лисица, а наименованието „алопекия” е означавало наличието на краста при тези представители на животинското царство.

Причините за косопад са разнообразни и не трябва да се търсят само на едно място. Биха могли да бъдат генетично заложени, следствие от взаимодействието с околната среда или конкретния начин на живот на всеки отделен индивид.

Андрогенна алопеция

Основна причина за косопад е заболяването андрогенна алопеция, което представлява оплешивяване на симетрични участъци от главата. Предизвиква се от въздействието на т.н. андрогенни хормони и се предава по генетичен път. Най – често засегнати са мъжете, но жените също са застрашени в критични за тях периоди, особено след раждане.

Косопад може да бъде причинен и от много други заболявания като различни бактериални и гъбични инфекции, силен стрес, небалансирано хранене, анемия, отравяния и други.

При всички положения наличието на косопад е неприятно за хората. За щастие, през последните години редица сериозни институти продължават разработка на различни препарати и измислянето на иновативни методики за лечение на алопеция. Това дава надежда на милионите страдащи от косопад по целия свят, че ще могат да решат проблемите си веднъж завинаги.

27. март 2013 13:17:32 от Косопад

Категории: Косопад – Статии |
Етикети: андрогенна алопеция, косопад, оплешивяване |
Напишете Коментар