Влади Въргала тръгва по пътя на BG далаверата

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Режисьорът Владислав Карамфилов, известен и с актьорските си превъплъщения, и като Влади Въргала, завъртя камерата на сериала си „Шменти капели. Легендата“. Планирани са 12 серии, но може да станат и 20.

Игралният филм “ Операция „Шменти капели“ видяхме преди около 2 години. Посланието му беше, че е невъзможно да не участваш в играта. Ако не влезеш в нея доброволно, ще влезеш, без да искаш. Богатите са смели и силни. Силните не се колебаят да правят планове и колкото са по-силни, толкова по-смели и находчиви са плановете им. Но куклата прегризва конците на кукловода и пъзелът се разпада.

Ще припомня, че първоначалното заглавие на филма е било „12 без 10″, но после една изтървана реплика на тогавашния премиер Бойко Борисов го променя на “ Операция „Шменти капели“.

Сега Въргала иска да види как се ражда и развива българската далавера, от която се забогатява най-бързо и най-лесно.

Тази далавера сигурно се е пръкнала заедно с първия българин, но режисьорът тръгва по нейните дири от 30-те и 40-те години на ХХ век.

„Показвам живота на онова време, за да видим и разберем защо станахме такива в днешно време. Кои са кукловодите, как точно дърпат конците и как в един момент те могат да се скъсат“, обяснява идеята си Карамфилов.

Сценария той си пише сам, помага му рекламния спец Генчо Генчев.

Във филма се снимат Филип Трифонов, Латинка Петрова, Явор Спасов, Добрин Досев, Албена Чакърова, Пламен Великов и др. Влади Въргала казва, че е поканил на проби много отпаднали от кастингите на многобройните сериали актьори и с часове разговарял с тях.

После пускал записите без звук и само по изражението на лицата на актьорите преценявал кой за коя роля му трябва. Тогава дописвал ролята и развивал образа спрямо конкретния човек. Амбицирал се е да направи от повечето от тях кинозвезди… поне от национална величина.

В сериала има конкретни личности, но има и събирателни образи, олицетворяващи различните идеологии и процеси в българското общество през годините. Ще видим как красивите идеи и техните представители винаги са били надвивани от прагматиците и безскрупулните.

Ролята на Тодор Живков – се играе от непрофесионалист таксиметров шофьор. Веднъж Въргала се возил при него като клиент и останал поразен не само от външната прилика с Живков, но и от оригиналното излъчване и поведение на този човек.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти