Декоративният заек и хигиенните навици

1
Добави коментар

Навярно много от Вас не са се и замисляли над това дали домашен любимец като декоративния заек би могъл да се научи на хигиенни навици, както се учат котките и кучетата. Сигурно си мислите, че това е нещо невъзможно или че едва ли може да се постигне с гризач, какъвто е мини заекът. Напротив, възможно е. Не подценявайте ушатия приятел. По-умен е отколкото си мислите. Мога и да потвърдя това твърдение – един заек се научава къде е правилно и къде не да пишка още на втория/ третия път, за разлика от кучето, с което може да изхабите хиляди нерви преди да разбере кое как се прави. Лесно се учи не само на хигиенни навици, но и на други команди.

Както се прави при котките и кучетата, така и при декоративния заек е необходимо обучението да започне още от ранна възраст. При този питомец уроците трябва да започнат някъде след първия месец . Ако си мислите, че питомецът Ви е все още мъничък, можете да изчакате, но е добре да започнете обучение преди да е влязъл в третия месец.

В какво се състоят уроците?

Много е просто. Когато пускате декоративния си заек на редовните ежедневни разходки вземете леген или нещо подобно, напълнете го с талаш и сложете част от мръсните трици. По този начин ушаткото ще се ориентира по-добре, че там е подходящо място, където може да се облекчи. Следващата стъпка е да сложите мини заека вътре, за да може да го подуши обстойно и по този начин да се запознае с обстановката. Когато надуши мръсните трици, те ще му напомнят за мястото, от което са взети, което ще предизвика спомен, а в последствие и навик. Ще се учудите как на следващото кръгче, което направи домашния Ви любимец из стаята, ще се запъти към набелязаното място. Ако е необходимо повторете упражнението още няколко пъти.

Друг вариант е отново да вземете леген, пълен с трици, но този път да дебнете декоративния заек кога точно ще му се приходи по нужда. Ако го видите да се намества в някой ъгъл на стаята веднага го дигнете и го преместете на уреченото място. По този начин ушаткото ще разбере, че това е подходящо място да свърши започното. Следващият път самичък ще си намери тоалетната. Хубаво е, ако видите, че зайчето се научава на хигиенни навици, да го поздравите за добре свършената работа. Погалете го по главичката, говорете му. Той ще разбере, че това е насърчително.

Когато създадете хигиенни навици на декоративния си заек няма нужда да се притеснявате, че нещо ще бъде препикано и унищожено и спокойно може да го оставяте на свобода. Необходимо е просто всеки път да оставяте тоалетната на едно и също място. Дори при смяна на обстановката слагайте легена в същата ориентация, за да може да бъде намерен от малката животинка.

Подходяща тоалетна за декоративния заек е не само легена, но и котешката тоалетна. При изкачането от съответното място част от триците полепват по косматите крачета на ушаткото и има вероятност да бъдат изкарани отвън. Котешката тоалетна има горна част, която служи като предпазител и значително намалява изкараните трици отвън. Сами можете да прецените кое е по-добре във вашия случай.

Освен за случаите, когато Вашето декоративно зайче е на разходка или просто живее неограничено от клетка, можете да му пригодите тоалетна и в неговия дом. В магазините се продават триъгълни легенчета, които се поставят в някой от ъглите на клетката.

Придобиването на хигиенни навици на декоративния заек е един много голям плюс не само за самото животно, но и за Вас. Помислете колко по-лесно е почистването само на една тоалетна, вместо на цяла клетка, колко ще спестите от пране или съсипани килими и други подобни. За това не пропускайте възможността да научите мини заека на хигиенни навици.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза: