Гингивит по време на бременност

2
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Възпалението на венците, познато още като гингивит, е често срещано състояние по време на бременност.

То се проявява с кървене, чувствителност при допир и дискомфорт по време или след хранене и е резултат от увеличената зъбна плака вследствие на хормоналните промени в организма на бъдещата майка.

Ето какви мерки да вземете и как да се предпазите от гингивит през бременността.

Обикновено, гингивитът се проявява между втория и осмия месец на бременността като през втория триместър се изостря. Хормоналните промени в организма по време на бременност увеличават притока на кръв към венечната тъкан, така че венците се подуват, стават по-чувствителни и податливи на дразнение.

Същевременно нараства и количеството зъбна плака, което предполага увеличаване и на бактериите в устната кухина. Повишените нива на прогестерон улесняват разпространението на тези бактерии и правят венците по-уязвими за плаката, което от своя страна подислва реакцията на тялото спрямо токсините в нея.

По презумпция, жените страдащи от някакви проблеми със зъбите или венците преди зачеване, е по-вероятно да развият гингивит по време на бременността. Но той може да се развие и под въздействие на някакво друго заболяване, на генетична предразположеност, на медикаменти и на лоши навици (тютюнопушене, занемарена устна хигиена). Едно е сигурно, усетите ли дискомфорт или промяна във венците по време на бременността, незабавно посетете зъболекаря.

Множество проучвания са доказали връзката на гингивита по време на бременност с преждевременното раждане, както и с раждането на дете с поднормено тегло. Според резултатите възможността това да се случи е шест пъти по-голяма при жените с някакво заболяване на венците в сравнение с онези, които го нямат.

Проблемът е, че инфектираните венци са резервоари за токсини, причиняващи различни заболявания. Те могат да атакуват тъканите, венците и костите, заобикалящи зъбите, създавайки бактериални джобове, наподобяващи инфектирани рани в устната кухина. От там безпрепятствено бактериите попадат в кръвния поток и се разпространяват в тялото, достигайки чак до матката.

Там провокират повишено производство на естествени мастни киселини (простагладини), които имат за задача да контролират възпалението и контракциите на гладките мускули и които са в най-голямо количество непосредствено преди раждането. В случая обаче, тялото може да възприеме повишеното отделяне на простагладини като сигнал за започване на раждането по-рано от очакваното. Така се стига до преждевременно раждане и раждане на бебе с поднормено тегло.