Как да си направим оризово брашно

13
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Оризовото брашно представлява много ценен продукт за хора, които страдат от заболявания на храносмилателната система, от запек или разстройство, а също и хора, които страдат от подуване на корема.

Липсата на глутен – белтъчината, която се съдържа в пшеницата – прави оризовото брашно един от най-ценните продукти за приготвяне на храна за деца.

Оризовото брашно може да се използва за приготвяне на тестени изделия, на супи, каши и на десерти. Кашите за бебета могат да се приготвят с оризово брашно в домашни условия, вместо да се купуват готови каши.

За да направите оризово брашно в домашни условия, ще ви е необходим блендер с приставка за смилане. Тя се използва често, за да превърнете кристалната захар в пудра захар.

Можете да използвате и кафемелачка, но ще ви отнеме прекалено много време да смелите в нея ориза до състояние на фино брашно.

Смилайте ориза на малки порции, докато не се превърне във фин прах – това е оризовото брашно. За да получите висококачествено оризово брашно, използвайте шлифован ориз. Той не съдържа глутен и се състои предимно от нишесте. Колкото е по-фино оризовото брашно, толкова е по-високо качеството му.

Можете да използвате оризовото брашно, за да сгъстявате сосовете или за запръжка – то се усвоява по-лесно, отколкото пшеничното брашно.

Печивата, направени от оризово брашно, са с хрупкава коричка и са много по-леки, отколкото тези от пшенично брашно. В азиатската кухня оризовото брашно се използва за приготвянето на десерти и за приготвянето на вкусни кремове.

Хлябът, направен от оризово брашно, има апетитна хрупкава коричка, но е много трошлив. Оризовото брашно поема много влага, затова в тестото трябва да се добавят повече яйца, а също така и вода, за да не бъде сухо готовото тестено изделие.

Оризовото брашно не може да се съчетае с мая, тъй като не съдържа глутен. Тестените изделия от оризово брашно се пекат на по-ниска температура, отколкото тези от пшенично брашно, и се пекат по-дълго от пшеничните тестени изделия.