Psy показа наследника на „Gangnam Style“ – „Gentleman“

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Южнокореецът Psy представи новия си сингъл (и клип) този уикенд и междувременно успя да коментира и политическата ситуация, вкоято се намират двете половини на държавата му. 

 

 

„Gentleman“ ще се опита да повтори – или поне доближи – успеха, който имаше „Gangnam Style“. Хореографията в „Gentleman“ – включително „арогантния танц“, както го нарича Psy – той разкри за първи път на живо пред 50 000 аудитория на концерт в Сеул в събота. 

 

Psy, чието истинко име е Park Jae-sang, коментира заплетеното положение и напрежение между двете Кореи. Ситуацията там става все по-усложнена след заплахите на Пхенян към съседите. „Това е трагедия. В момента ние сме единствената страна, която е разединена по този начин“, коментира Psy по време на пресконференцията преди концерта. Северна и Южна Кореа, разделени от силно укрепени граници, технически все още се водят във война, тъй като Корейската война от 1950-53 приключи с прекратяване на огъня, но не и с подписването на мирен договор. Psy добави, че се надява хората на Северна Кореа да харесат музиката му и че неговата работа е да накара всички хора, включително жителите на Северна Кореа, да се смеят. 

 

„Надявам се моят „Gangnam Style“, моят „Gentleman“, моята музика и хиреография да са нещо, на което могат да се порадват и те“, казва той. Когато „Gangnam Style“ стана рекордно полулярен, предизвика вълна от пародии – дори правителството на Северна Кореа направи пародийно видео, макар че то бе създадено с цел да осмее Park Geun-hye, президентски кандидат от управляващата партия на Южна Кореа. 

 

„Gangnam Style“ беше на корейски, като Psy поясни, че е искал да остане верен на корените си, но е потърсил удобни и лесни за помняне думи в корейския, които няма да е трудно да се научат от всеки и да се припяват. Новият сингъл обаче припознава разширената му популярност и съдържа доста повече текст на английски език. Самият клип на „Gentleman“ пък цели да иронизира самонарочилите се за „джентълмени“ по клубовете, чиято претенция лесно се вижда под блясъка. 

 

Макар че видеото регистрира повече от 10 млн. гледания за по-малко от 24 часа след качването си в YouTube, а към настоящия момент са почти 53 млн., главният въпрос, който аудиторията си задава, е дали Psy ще бъде „чудо за три дни“, познат само с „Gangnam Style“. Южнокорейският музикант обаче, чиято скромност допълнително печели феновете му, вдига рамене небрежно: „Дали няколко мои песни ще станат глобални хитове или не, аз върша тази работа от 12 години. Ако не друго, поне ще привлека вниманието на хората по света към корейската музика“.