Новите паспорти – 50 лева

23
Добави коментар
diandra
diandra

Засега електронен чип с биометрични данни ще има само в международните паспорти, съобщи министърът на вътрешните работи Михаил Миков пред журналисти.

Днес той подписа договора за изработването на документи за самоличност с биометрични данни със „Сименс“ ЕООД – фирмата, спечелила обществената поръчка.

Цената на новите международни паспорти ще бъде 25 евро. В момента обикновена поръчка за изработване на задграничен паспорт се плаща 32 лева.

Новите български документи ще са най-евтините в ЕС, като се  очаква те да са два пъти по-евтини от средната европейска цена.

Министър Миков припомни, че хората няма да са задължени да сменят веднага паспортите си. Смяната им ще се извърши плавно, след  изтичане на валидността на старите документи.

„Сименс“ спечели обществената поръчка за изработването на новите документи за самоличност с офертна цена 116 млн. евро, като до шест месеца системата за изработването на документите трябва да започне да функционира. С оферти кандидатстваха шест фирми.

От компанията днес съобщиха, че са ангажирали 30 поддоставчика по проекта.

Изискването за наличие на биометрични данни в документите за самоличност влиза постепенно в целия Европейски съюз от 1 януари 2009 г.

При посещението си в София през юли 2008 г. американският държавен секретар Кондолиза Райс каза, че отпадането на визите за българи зависи до голяма степен от въпроси като издаването на българските паспорти с биометрични данни.

За неприлагане на регламент 2252/2004 за въвеждане на биометрични данни в паспортите на българските граждани през октомври 2007 г. Европейската комисия взе решение за откриване на процедура по нарушение на общностното право срещу България.