Агенция БГНЕС – Потвърдено: МВР подслушва незаконно

5
Добави коментар
javorkal
javorkal

2013-04-15 13:15:40

Общество

Потвърдено: МВР подслушва незаконно

Проверката на прокуратурата установи тежки нарушения при подслушването от страна на МВР. Има изтрита информация и съпротива от страна на ведомството срещу проверката. Образувани са наказателни производства срещу трима директори на СДОТО.

Това стана ясно при обявяването на резултатите от проверката в МВР за нерегламентирано подслушване, предаде репортер на БГНЕС.

Констатирахме редица нарушения, свързани с ежедневната експлоатацията на техниката при работата с нея, контрола по отношение на нея и на лицата, които боравят с нея. Констатирани са злоупотреби със служебно положение, както и за злоупотреба с техниката за подслушване, каза заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

Главният прокурор посочи, че в предадения му от лидера на опозицията Сергей Станишев сигнал липсва подпис. Писмото е подписано от неизвестен подател: „С надежда и уважение, все още служител на МВР“, уточни Цацаров. В аванс той отговори на въпрос, че по сигнала веднага не е образувано наказателно производство, защото по закон анонимните съобщения не са законен повод за започване на разследване.

Не съществува утвърден писмен регламент относно използването на специализираната апаратура, монтирана на мобилната техника, както и относно излизането и прибирането на транспортната техника за конкретна задача.

Налице са фрапиращи разминавания, отразявани при използването на техниката в пътни книжки, дневниците за излизането й от гаража и за реално извършената работа. Например, в дни, в които не е отразено излизане на автомобила в неговата служебна пътна книжка, този автомобил е засечен в кадрите на СДВР. Главният прокурор уточни, че е иззето цялото видеонаблюдение на територията на София за цял месец и именно на това се базира констатацията, че в пътната книжка на автомобила не е отбелязано излизането на автомобила. „Какви задачи е изпълнявал тогава, мога само да гадая“, каза Борислав Сарафов.

Липсата на регламент и отчетност създават възможности за злоупотреби със служебно положение, както и за злоупотреба с техниката. Няма ясно посочен регламент в писмен вид. Задачите се поставят устно, не се пише документ, ако няма резултат, заяви Борислав Сарафов.

По време на проверките се установи, че един началниците на отдел, където се намира тази мобилна техника, е направил опит да саботира следствието.

Началник на отдел в СДОТО МВР е направил опит да осуети прокурорската проверка по сигнала за подслушване. Става дума за Радко Димитров, който е започнал да действа веднага след подаването на сигнала от Сергей Станишев, обясни още Сарафов.

Не съществува утвърден в писмен вид регламент за унищожаване на информацията, придобита при изпълнение на задачите. Налице в СДОТО е порочната практика изтриването на информацията, придобита чрез специализираната апаратура да се извършва по усмотрение на оперативен служител без писмено известие до неговия началник, обясни още Сарафов.

Сотир Цацаров съобщи, че докладът от проверката вече е представен на постоянния представител на Генералния секретариат на Европейската комисия у нас. „Запознаването е по негово искане и не му бяха спестени никакви елементи от доклада“, обясни главният прокурор.

Николай Кокинов съобщи, че са образувани наказателни производства срещу тримата директори на СДОТО. Като директор на СДОТО МВР Сергей Кацаров не е изпълнил задълженията си по служба. Като директор в СДОТО Камен Костов не е изпълнил задълженията си по служба и не е създал необходимата организация и ред за използването на специализираната техника за електронно проследяване, с което са се създали тежки последици за уронване престижа на МВР. Наказателното производство срещу служителя Радко Димитров е за това, че е унищожил запис, като е изтрил данните от картите на автомобил със специализирана техника. Срещу Цветан Иванов е за това че не е създал необходимите условия за използване на специализираната техника, като с това са се създали тежки последици за уронване престижа на МВР.

Сотир Цацаров заяви, че прокуратурата ще положи всички усилия, за да се възстанови информацията, която е била унищожена. Докато не възстановим изтрита информация не може да потвърдим или отречем дали тези служители са работили по нареждане, или по собствена воля, коментира главният прокурор.

Прокуратурата ще изпрати разпореждане – предложение до министъра на вътрешните работи, с което ще бъде предложено да създаде макар и с временни правила, да създаде правила, които да въведе в действие за т. на.р „Сива зона“. Държавното обвинение ще представи на новото НС и пълен пакет от предложения за конкретни изменения в уредбата, отнасяща се до СРС-та.

„Посоченият кръг от лица, срещу които е образувано досъдебно производство не изчерпва кръга и от евентуални други виновни длъжностни лица от системата на МВР, като кръга на същите следва да се преценява в зависимост от хода на разследването и конкретните събрани доказателства. Третото в хода на разследването ще се прецени начина на осъществяване на задълженията по чл. 34, ал. 1, т.1 от ЗСРС с оглед на направените и изложени констатации“, обясни Борислав Сарафов.

Именно този текст от закона прочете зам.–главният прокурор, за да отговори на въпроса дали не е най-логично и срещу вътрешния министър да има образувана проверка, защото той отговаря за МВР. Сарафов припомни отново една от препоръките, текстът гласи: „Контрол върху прилагането и използването на СРС се осъществява от министъра на вътрешните работи, когато СРС-та се прилагат и използват от структурите на МВР“. „Лицата спрямо, които е образувано досъдебното производство не изчерпват кръга на евентуалните обвиняеми по това дело“, категоричен беше и главният прокурор Сотир Цацаров.

Самият вътрешен министър Цветан Цветанов в кратките си обяснения по време на проверката е казал, че той е представител на политическото ръководство и по отношение на техническата дейност има други длъжностни лица. Това го е казал пред двама прокурори, заяви зам.-градският прокурор Роман Василев. За това къде е отивала информацията пък, главният прокурор заяви, че трудно може да допусне, че служителите, които работят с апаратурата „могат да извършват самостоятелни частни мисии“. Ако се възстановят файловете може би ще стане ясно кой е бил обект на тези мисии.

Така сигналът на Станишев по признанията на главния прокурор засега на 2/3 е верен. Лицата, които са споменати в сигнала, в масивите няма законови разпореждания спрямо тях. Все още не се знае дали са минавали автомобилите близо до тях, проверява се.

В началото Цацаров съобщи, че докладът от проверката вече е представен на постоянния представител на Генералния секретариат на Европейската комисия у нас. „Запознаването е по негово искане и не му бяха спестени никакви елементи от доклада“, обясни главният прокурор.

БГНЕС припомня, че лидерът на БСП Сергей Станишев подаде сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров на 28 март за незаконно подслушване на политици, бизнесмени и магистрати под ръководството на Цветан Цветанов. Междувременно бивш генерал от МВР разкри как в рамките на законното се подслушват стотици граждани незаконно.

В последните две седмици бяха разпитани служителите от дирекцията, която отговаря за подслушването, както и бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. В екипа, който проверяваше МВР бе и скандалният заместник-градски прокурор Роман Василев. Според Сотир Цацаров всеки разпит се е водил от двама прокурори. Всички те са му докладвали лично всеки ден по два пъти как върви проверката. /БГНЕС

София / България