ВИП-проституцията, Светльо Белото и какво знаят службите за тях

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Вчера OFFNews публикува аудиозапис, в който младо момиче разказва как отивайки в модна агенция по обява за работа като промоутър, получава предложение да стане проститутка. Офертата е отправена от мъж на име Светослав.

Легия „Антимафия“ твърди, че именно това е човекът с прякор Светло Белото. През декември 2012 г. Легия „Антимафия“ написа отворено писмо до Бойко Борисов, в което го призоваваше да каже дали познава човек с прякор Светльо Белото.

Записът е направен от Григор Здравков от легията, към когото младата жена се е обърнала за помощ.

OFFNews потърси Григор Здравков и Петър Якимов за коментар. Двамата заявиха, че казусът е прекалено дълъг и пълен с конкретна информация и предпочитат сами да го опишат в отделна статия

  

Григор Здравков,

Петър Якимов,

Българска легия „Антимафия“

В официален сигнал, заведен ГДБОП, с вх.номер 29076/2012 г. и в поне още три по-стари сигнала (вх. №28286/2011 г., вх. №25686/2011 г., вх. №24328/2012 г.) Светльо Кантарджиев е посочен по подозрение за пране на пари, разпространение на кокаин и сводничество. Според запознати това не са единствените материали за Кантарджиев, с които службите разполагат. Ще разкажем какво пише в сигналите, като спестим само някои пълни имена.

Службите за Светльо Белото

Светльо Кантарджиев е стар познайник на службите, попаднал в разработка с Таки още през 2007, коментиран в различни СРС-та и нашумял покрай вкуса на бившия шеф на „Топлофикация“ Валентин Димитров (Вальо Топлото) към манекенки. През есента на 2009 г. Кантарджиев е основната фигура в официална разработка на ГДБОП. Разследвана е организирана престъпна група, занимаваща се със сводничество, разпространение и трафик на наркотични вещества и пране на пари. Тогава на оперативните работници е наредено да търсят всякакви варианти за набиране на доказателства, тъй като новото ръководство на МВР иска реализации.

Подозренията са, че Кантарджиев препира част от печалбата от наркотици на групировката на Таки – бизнес, получен благодарение на близкото приятелство между Светльо и вече покойния Жоро Илиев. За изсветляването на мръсните пари се използва инвестиционен фонд от Близкия изток и дубайски бизнесмени. Още от времето на ВИС-2, кариерата на Кантарджиев е свързана и със скъпо платената проституция. Официално Кантарджиев е шеф на небезизвестна фирма за манекенки, а освен това се представя и за издател.

Кантарджиев развива успешен бизнес план, в който съчетава легалния манекенски бизнес, продажбата на женска плът и значително по-доходната разносна търговия на кокаин. По изпитаната схема на ВИС и СИК проверени манекенки със специално подбрани таксита пренасят пратки чист кокаин от едно депо до друго. Стоката е с тегло до един килограм. Предназначена е за разфасоване на единични дози, продавани на крайните клиенти от скъпите дискотеки.

Разработката бележи известен напредък, когато няколко манекенки от агенцията потвърждават съмнения за наркоразпространение и проституция. Службите получават аудиофайла, който бе публикуван в OFFNews вчера.

Скоро след като записът е предоставен на ГДБОП, става ясно, че разработката е дискредитирана. Кантарджиев явно е разбрал за външното наблюдение и подслушването. Престава да посещава офиса си и сменя телефоните. Проговорилите манекенки са уволнени сравнително културно, за да не се привлича излишно внимание. В опит да установят откъде е течът на информация, оперативните служители пускат няколко лъжливи версии за разработката. И лъжливите версии „протичат“ през няколко места: чрез известна журналистка, чрез зам.-градски прокурор на София и чрез служител от отдел „Трафик на хора”. Последваща реакция обаче няма. През това време Светльо Кантарджиев вече е станал близък с бизнесмени от така наречения кръг „Котараците”.

Светльо Белото за службите

Покрай провала на разработката за организирана престъпна група се заражда съмнението, че Светльо Кантарджиев поддържа приятелски контакти с широк кръг лица – както с известния престъпен бос Таки, така и с известeн прокурор, с журналисти и със служители от ГДБОП. Всъщност Кантарджиев си позволява публично да споменава за отношенията си с представители на властта и медиите.

Кантардижев се хвали и с добрите си приятели в полицията. Представя се като неофициален работодател на петима служители от „чувствителни” направления – Р.Г., Б.Г., П.П. , С.К. и Г.О.* Най-голямо кариерно развитие обаче получава Б.А., който става началник в „трафика” благодарение на подкрепата от Кантарджиев и на топлите си връзки с небезизвестния бизнесмен Румен Пашата.

Откъде идва лошата слава на манекенките

Публична тайна е, че някои от така наречените модни агенции всъщност търгуват с женска плът, а фешън буковете не са нищо повече от каталог с ценоразпис за компаньонки.

Цените за платените секс услуги варират в зависимост от часовете и известността на моделите. Минимумът е около 200 лева на час, а за 5 000 лв. момичето е на разположение цяло денонощие. По-нескопосаните и зле прикрити своднически агенции се познават по каталога, пълен с момичета без особени данни за фотомодели и манекенки. Елитните агенции обаче предлагат истински участнички в конкурсите за красота и момичета от рекламите в списанията. За да ограничат риска, момичетата работят и с две агенции – едни им уреждат реклами и корони за престиж, а чрез други оползотворяват славата си като ескорт на богати мъже. Клиентите на подобни елитни агенции с двойствена дейност са предимно известни бизнесмени, представители на сенчести групировки, прокурори, съдии, политици.

Как става поръчката на момиче и още нещо

Доверените ВИП клиенти разполагат с достъп до каталога на модната агенция. След като си харесат едно или повече момичета, те звънят на „управителката” на фирмата. Ако освен момиче искат и нещо „бело” за настроение, в употреба влиза предварително договорения код. Така например клиентът може да поиска момичето да дойде „с багаж”, тъй като ще остане по-дълго време. Или да прояви загриженост като каже, че момичето няма от какво да се притеснява, тъй като ще бъде „щастлива” през уговореното време. Заедно с поръчаната дрога, момичето се доставя на клиента от персоналния си таксиметров шофьор. Той играе роля на охрана, а и може да донесе още „материал”, ако купонът се окаже по-бурен и дрогата свърши преждевременно. Една доставка обичайно е 2 до 5 гр. с чистота 15-25%, а цената варира от 120 до 300 лева в зависимост от платежоспособността на клиента. Освен да доставят поисканите количества, момичетата имат за задача и да пласират дози. Ако клиентът не употребява, те се молят за „почерпка” срещу „екстри”. Тогава вместо само една доза за почерпката на момичето, обикновено шофьорът доставя две или три – целта е клиентът също да се изкуши или поне да купи всичко. В краен случай момичето консумира само, но тогава дозата е силно разредена. Така печалбата е по-голяма, а и момичетата се пазят в относителна форма. Нерядко манекенките правят компрометиращи снимки на изпаднали в безпомощно състояние клиенти. Фотосите носят допълнителни бонуси за манекенката и се използват за изнудване в подходящ момент.

––––––- 

 * Имената са с инициали, тъй като това са служители на секретни служби и огласяването им е неприемливо.