Рецепта: домашна спортна напитка | СИЛЕН

2
Добави коментар
silenbg
silenbg

Днешната тема е свързана със спортните напитки и по-специално с моя рецепта за домашно приготвяне на такава. В този материал съм говорил общо за изотоничните формули, както и конкретно за една нова(тогава) за мен марка. 
Как да приготвим спортна напитка вкъщи? Ами изобщо не е трудно- ето какво ви е необходимо:

вода
1 цитрус- лимон, портокал, грейпфрут- каквото ви допада
няколко пакетчета захар
щипка сол

Времето за приготвяне е кратко. Изстисквате сока на плода, смесвате всички съставки и разбърквате добре.

Ето и клипче, в което за фон говоря разни глупости 😉

Сравнение с Isostar. 

Isostar е една от най-популярните и стари фирми за спортни напитки. За пръв път ги опитах преди десетина години- купих си кутия с прах, която вървеше с подарък шише(което не харесвам- като цяло подобни бутилки не са ми по вкуса- задържат миризми). Цената си е висока, но ето какво съдържа една бутилка от въпросния продукт- 29ккал- 35гр въглехидрати, малко натрий, калий и магнезий. Това са основно нещата като микро и макронутриенти. Нищо кой знае какво, а цената не е никак ниска. За да се постигне подобно количество въглехидрати в домашната напитка, трябва просто да се вдигне количеството захар. Аз не го правя, тъй като не обичам толкова сладко по време на тренировка. Който обаче няма проблем с това – да опита.

Как да използваме спортните напитки? Независимо дали са купени или приготвени, те трябва да служат за хидратиране по време на тренировка или състезание. За спортистите това си зависи от вида спорт. Докато играех футбол, съм пил Изостар или Изотон на полувремето- няма как по друго време там(освен при някое прекъсване, но тогава се пие вода). Настрана от характеристиките на различните спортове на обикновените трениращи предлагам следното(препоръчвано и от Изостар, междудругото):

100-150мл непосредствено преди заниманието.
между работните серии малки глътки
веднага след тренировката, дори преди храненето- 100-150мл.

Ако обаче искате да сваляте килограми и правите кардиотренировка, по-добре пийте вода или пък си направете напитката с малко захар(като мен, ако и да качвам мускулна маса).

Ако рецептата ви е харесала, споделете я с вашите приятели в социалните мрежи(с бутончетата отдолу), за да подпомогнете развитието на СИЛЕН! Поздрави и успех!