Израелски автомат стреля иззад ъгъла

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Боец стреля иззад стена като вижда целите си в екрана на камерата. СНИМКА:

Спомняте ли си американския екшън Wanted („Търси се“) с Анджелина Джоли и Морган Фрийман, който се появи по екраните през 2008 г.?

В него Джоли събира очите не само на противниците си в лентата, но и на милионите зрители по света с оръжие, което стреля иззад ъгъла на една сграда. Няма лъжа, няма измама – Джоли ликвидира враговете си, без изобщо да се подложи на риск. Новото чудо позволява да се води стрелба от укрития под ъгъл 90 градуса, като стрелецът 100% остава извън зоната на поражение.

5 години след като филмът показа на широката общественост, че се е появило супероръжие за борба с тероризма, руските спецслужби вече го приемат на въоръжение. Засега – в специалните части на вътрешното министерство. Но се очаква в близко време да го получат и командосите в руската армия, на които често им се налага да водят бой в населени места.

Засега две фирми произвеждат странното пушкало – израелската Corner Shot и немската Heckler&Koch. Малко неочаквано руснаците са предпочели израелския вариант. Corner Shot е изработен от едноименната израелска фирма и е преминал успешно всякакви тестове.

По форма оръжието е нещо средно между автомат и картечен пистолет. Де факто обаче става дума за рама, която се състои от две части, свързани шарнирно помежду си. Предната част се извърта на 90 градуса, като върху нея може да се монтира пистолет със или без заглушител. Разработени са и варианти за закрепване на автомат (щурмова пушка) или гранатомет.

В предната част е монтирана видеокамера, която предава изображението на миниатюрен цветен екран, разположен във втората част току пред очите на стрелеца. Предвидена е и възможност за предаване на образа дистанционно в пункт за управление на операцията. Непосредствено под оръжието са монтирани осветителен фенер и лазерен целеуказател. В задната част на рамата са пистолетната ръкохватка със спусък и предпазител, както и телескопичният приклад.

Всъщност всичко е много просто. При натискане на спусъка в задната част се задейства лостова система, която пък е свързана със спусъка на оръжието, монтирано в предната част. Цевите са си цеви, затворът си е затвор, само дето рамата е Г-образна. Важното е камерата да работи и стрелецът да получава на екрана си качествено изображение.

ГЕОРГИ МАРИНОВ

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти