Откриха мистериозна структура в Галилейско море

12
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Галилейско море. Снимка: Deror Avi

Легендарното Галилейско море (в днешен Израел), наричано още Генисаретско езеро, в което според Евангелието са ловили риба апостолите Петър и Андрей, поднесе на израелските учени поредната загадка.

На дъното му е открита гигантска каменна конусовидна конструкция, чиято възраст вероятно надвишава 3000 години. Това разкриват учени в доклад, публикуван в списанието International Journal of Nautical Archaeology.

Тайнствената структура е изградена от базалтови блокове и камъни и тежи около 60 000 тона. Формата й е конусовидна с диаметър 70 метра и височина 10 метра.

В изследването се твърди още, че за пръв път странното образувание е било регистрирано със сонар през 2003 година. От тогава насам структурата се изследва активно от водолази. Подводните експедиции разкрили, че камъните са по-скоро естествени и не се забелязват следи от обработка.

Освен това не са открити образувания – като стени – които да очертават периметър на конструкцията. Според учените тя със сигурност е дело на човека и вероятно е била изградена на сушата, преди нивото на водата да се вдигне и тя да бъде залята. 

„Формата и композицията на потопената структура не наподобява на което и да било естествено образувание“, пишат авторите в публикацията.

Според Итцхак Паз от Университета Бен-Гурион, съоръжението може да е на повече от 4000 години. „По-логичната вероятност е, че е от третото хилядолетие преди новата ера, защото има други мегалити [от това време], които се намират наблизо“, казва Паз.

Ако датировката от третото хилядолетие е вярна, то новооткитата конструкция е била разположена само на 1,6 км на север от град, който учените наричат „Бет Йерах“ или „Кхирбет Керак“. По това време той е бил сред най-големите и най-силни градове в региона. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!