Легендата Колт 1911 възкръсна в STI Executiv

1
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Това е наследникът на Колт 1911 – STI Executiv СНИМКА:

Нов дизайн, повишена вместимост на пълнителя, нови материали и спортни мерни прибори са отличителните черти на новия пистолет STI Executive. Той е създаден на базата на легендарния „Колт 1911“, конструиран от Джон Моузес Браунинг през 1911 г. Новият пистолет е мощно оръжие, което използва патроните .40 Smith&Wesson. При изстрел куршумът излита с начална скорост около 295 м/сек и дулна енергия 509 джаула. На 50 м скоростта на куршума спада до 277 м/сек, а дулната енергия е 449 джаула. Тоест скоростта намалява с около 6%, а дулната енергия – с около 12%. За сравнение на същата дистанция скоростта на куршума на 9-мм патрон Parabellum спада с около 16%, а дулната енергия намалява с 30%. Тези факти доказват отличните балистични качества на куршума, изстрелян от патрона .40 Smith&Wesson, както и високата му поразяваща способност.

STI Executive е създаден в американската компания STI в щата Тексас, където режимът за притежаване на оръжие е доста либерален и стрелковият спорт е особено популярен. Затова пистолетът е обогатен с елементи от спортните оръжия, които създават допълнителни удобства при стрелба.

В същото време конструкторите са предвидили и възможността STI Executive да се използва успешно като служебно полицейско оръжие или като средство за самоохрана. Стабилният захват на пистолета е гарантиран от набраздените повърхности на полимерната ръкохватка, предната част на спусковата скоба и на спусковия лост. Допълнително удобство се осигурява от 17-градусовия ъгъл на ръкохватката, който е запазен от оригиналния модел на Джон Браунинг и който позволява надеждно удържане на пистолета от стрелци с различни размери на дланите.

Всички детайли и елементи за управление (бутони и лостчета) са обработени фино без остри ръбове. Специфичният издатък в задната част на рамката, наричан „боброва опашка“, предпазва стиснатата длан от нараняване.

В основата на ръкохватката е монтирана подвижна оригинална гърловина, която дава възможност за бърза замяна на пълнителя. Тя е изработена от алуминиева сплав, а наклонените вътрешни повърхности насочват пълнителя в гнездото му. Ударно-спусковият механизъм на пистолета е с единично действие, характерен за повечето спортни оръжия, при които се изисква еднаква дължина на хода на спусъка при всеки изстрел и минимално усилие за задействане на ударното чукче.

При STI Executive са запазени „колтовото“ разположение на лоста на затворната задръжка и бутонът за освобождаване на пълнителя. Запазен е и традиционният „мускулен предпазител“, предотвратяващ произвеждането на случаен изстрел. Спортният облик на STI Executive се потвърждава от монтираните регулируеми мерни прибори, позволяващи воденето на точен огън. Мушката може да бъде тип „бяла точка“ или фиброоптична тип dawson, а нископрофилният мерник дава възможност за фино странично и вертикално коригиране. Рамката и затворният блок на пистолета са изработени от неръждаема стомана. Това осигурява висока корозионна устойчивост и дълготрайност на основните части. Пистолетът е снабден със 127-милиметрова цев, с което общата му дължина достига до 197 мм. Сравнително дългата цев и обща дължина осигуряват достатъчно дълга мерна линия, необходима за точно премерване. Пълнителят събира 15 патрона, разположени в два реда. Общото тегло на оръжието е 1,106 кг с празен пълнител.

ГЕОРГИ МАРИНОВ

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти