Здрава и красива коса с билки

5
Добави коментар
Galana
Galana

Здрава и красива коса с билки

Polina+
16 април 2013

Искате ли да имате здрава и красива коса? А искате ли да се избавите от досадния пърхот? Предлагаме ви няколко билки, които ще ви помогнат да се справите с проблема.

Приготвя се отвара от изсушени цвят и стръкове бял равнец. 1 супена лъжица наситнена билка се вари 5 минути в 300 мл. вода. Оставя се да се охлади и се прецежда. Прави се предварителна подготовка на косата. Ако е мазна я натрийте с разбит на пяна белтък и изчакайте, докато изсъхне. След това почистете люспите на яйцето чрез оронване и измийте косата само с вода. Ако е суха – намажете с олио или зехтин (за предпочитане) и престойте един час. Втрийте в косата вече готовата отвара. При наличие на пърхот добавете към отварата 1 к. ч. оцет.

Листата на бяла бреза също помагат за усилване растежа и очистване от пърхота. 20-30 гр. нарязани сухи листа се заливат с 300 мл. кипяща вода. Оставят се да киснат 2 часа, след което се прецеждат. Направете подготовка на косата по описания по-горе начин. Измийте косата с получената отвара и я оставете да изсъхне. Процедурата се прави ежедневно в продължение на 10 дни. Ако това не даде задоволителен резултат след почивка от 10-20 дни се прилага втриване на сок от свежи листа в кожата на главата.

Копривата е изпитано средство за стимулиране растежа на косата и срещу пърхот. Отварата се приготвя като 100 гр. пресни листа или 50 гр. сушени корени се варят в 400 мл. вода в продължение на 10 минути. За подсилване на косата могат да се добавят 3-4 изсушени листа от бръшлян или малко стръкче чемшир. Течността се прецежда и с нея се облива предварително измитата подсушена коса. Може също така вечер да се втрива в корените с помощта на тампон в корените и да се оставя да изсъхне. Процедурата се повтаря 10 дни, като през този период не се използват измиващи средства (шампоани).

Против пърхот се приготвя отвара от 100 гр. свежи листа, които се добавят към равни количества оцет и вода (по 400-500 мл.) и се варят 10 минути. Отварата се оставя да се охлади, прецежда се и с нея се изплаква косата.

ВАЖНО: Ако публикацията Здрава и красива коса с билки ви е допаднала или има какво да добавите или попитате, молим, коментирайте я най-долу на страницата!

loading…

Билка.инфо препоръчва и: