Електронна крава управлява ферми в Кения

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Селянка дои крава. СНИМКА: РОЙТЕРС

Приложение за телефон, наречено iCow (от англ. „електронна крава“), е последният хит сред фермерите в Кения. С негова помощ те отглеждат кравите си много по-ефективно, като всяко животно е следено персонално.

Мърси Ванджику е една от модерните фермерки. Програмата я информира с есемеси кога животните са разгонени и кога е най-удобният момент за разплод, какви хранителни добавки ще подобрят качеството на млякото и какви са цените за продажба на животни на пазара в момента. Ако някой от фермерите се нуждае от квалифициран ветеринар, приложението ще му предостави всички телефони и контакти на близките специалисти.

До момента 42 000 фермери са станали абонати на приложението, което е малък процент от милионите, които се занимават с отглеждане на животни в страната, обяснява създателят на програмата iCow – Су Кахумбу. Първоначално приложението стартира със създаването на календар за оплождането на животните. Фермерите могат да регистрират кравите си, като изпратят есемес до iCow. После получават съобщения, свързани с нуждите на животните – предупреждения за храненето, периода на заплождане, появата на болести в района.

Технологията е намалила до голяма степен измамите и загубите на фермерите, дължащи се на посредниците в търговията. Приложението показва какви са реалните цени на пазара за продаваните животни и на селскостопанската продукция. В резултат на това фермерите вече се пазарят доста повече и получават по-голям доход за продукцията си, изтъква Су Кахумбу.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти