Biotialo: Кои са най-вредните съставки в масовата козметика?

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Искра Рашева от блога за био козметика и работилница за домашни сапуни Biotialo за поредна седмица гостува на Jenite. Всеки вторник тя ни разкрива предимствата на био продуктите за красота. Днес темата е кои са най-вредните и опасни за организма съставки, които масовата козметика съдържа.

През 2010 година фондацията David Suzuki за опазване на околната среда извършва задълбочено проучване на най-вредните съставки в козметиката. В резултат на изследването тя изготвя списък с 12 най-опасни химични съединения („Dirty Dozen ingredients”), които да избягваме – токсични, канцерогенни, причиняващи алергии и редица други здравословни проблеми. В две поредни статии ще ви запозная с идентифицираните опасни козметични съставки.

1. BHA и BHT (butylated hydroxyanisole и butylated hydroxytoluene) BHA и BHT са сходни синтетични антиоксиданти, които се използват като консерванти в червила, овлажняващи кремове и други козметични продукти.

BHA и BHT могат да причинят алергични кожни реакции. Международната агенция за изследване на рака класифицира BHA като вероятен човешки канцероген. Европейската комисия посочва, че BHA нарушава и хормоналните функции.

2. Оцветители от въглищен катран – p-phenylenediamine Оцветителите на основата на въглищния катран се използват широко в козметиката и обикновено се идентифицират с буквите „Cl” и петцифрено число. P-phenylenediamine е специален оцветител от въглищен катран, използван в много бои за коса. Тъмните бои съдържат повече p-phenylenediamine в сравнение с по-светлите.

Въглищният катран е смес от много химикали, извлечени от петрол. Катранът е признат канцероген за човека и оцветителите, производни от него, могат да доведат до рак. Тези оцветители могат да бъдат замърсени с ниски нива на тежки метали и някои от тях са смесени с алуминиев субстрат. Алуминиевите съединения и много от тежките метали са токсични за мозъка.

Thinkstock/Guliver

3. DEA (diethanolamine), cocamide DEA and lauramide DEA DEA и неговите производни се използват за придаване на кремообразен или пенлив ефект, както и за балансиране на pH, защото противодейства на киселинността на другите съставки. Предимно се изпозлва в сапуни, тоалетни млека и шампоани.

В лабораторни тестове е установено, че излагането на големи дози DEA-производни съставки причинява рак на черния дроб и преканцерогенни изменения на кожата и щитовидната жлеза. Тези химикали могат да доведат и до кожни и очни раздразнения.

4. Dibutyl phthalate Dibutyl phthalate, или DBP, се използва предимно в продуктите за нокти като разтворител на багрилата и като пластификатор, който предотвратява напукването на нанесения върху ноктите лак.

DBP попада в организма през кожата. Това съединение може да засили способността на други химични вещества да предизвикват генетични мутации.

Европейският съюз класифицира DBP като вреден за ендокринната система, с доказано отрицателно влияние върху хормоналните функции. Той е токсичен и за репродуктивната система, тъй като може да увреди плода или да доведе до затруднения при зачеването.

5. Консерванти, освобождаващи formaldehyde: DMDM hydantoin, diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea, methenamine, quaternium-15 и sodium hydroxymethylglycinate Тези съставки бавно и продължително освобождават малки количества формалдехид, който се използва като консервант. Включени са в състава на редица козметични продукти.

Международната агенция за изследване на рака класифицира формалдехида като вещество с канцерогенен ефект. Някои от веществата, които освобождават формалдехид, могат да предизвикат и кожни и очни раздразнения и да доведат до алергии.

6. Paraben, methylparaben, butylparaben and propylparaben Парабените са най-широко изпозваните консерванти в козметиката. Съдържат се средно в 75-90% от всички козметични продукти. Лесно проникват през кожата и се предполага, че нарушават хормоналните функции.

Парабените наподобяват женския полов хормон естроген. В едно изследване са открити парабени в ракови образувания на гърдата. Могат да нарушат и мъжките репродуктивни функции.

Други изследвания откриват, че methylparaben взаимодейства с UVB лъчения и води до ускорено стареене на кожата и увреждания на ДНК молекулата. Установено е, че жените са изложени на дневна доза от 50мг парабен вследствие на употребата на козметика.

Thinkstock/Guliver

Ако тази статия ви е била интересна и искате да следите гостуването на Искра, присъединете се към света на Jenite.bg във фейсбук!