Новата Facebook болест: Сподели тази снимка, ако…

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Наивността на хората лесно може да бъде измерена чрез активността им във Facebook. И това е така, защото тази социална мрежа дойде неканена в интернет живота ни, настани се удобно и започна да заема все повече и повече от времето ни.

И докато някои ползватели на Facebook съзнателно търсят начини да изглеждат по-умни и образовани, мистериозни и извисени, други, сигурна съм съвсем несъзнателно, демонстрират чистата си наивност и величествена глупост, споделяйки разни неща чрез своите профили. И за да е съвсем ясно, ще се опитам да систематизирам този феномен, който всеки ден се разраства и, за съжаление, засяга все повече интернет потребители.

Сподели тази снимка, ако имаш брат или сестра, които обичаш/ ако обичаш майка си и баща си/ ако си човешко същество и обичаш приятелите си

Няма нищо по-хубаво от това човек да демонстрира обичта към близките си. И няма нищо по-досадно от това същият този човек да споделя обичта си към тях с хора, които не се интересуват от нея. Пошлостта и пълната безвкусица на едно такова излишно демонстриране на най-елементарни и логични човешки взаимоотношения е тъжната страна на този феномен. Забавната е, че мъжете и жените, които ежедневно споделят такива картинки, не се интересуват кой е източникът им. И по-точно какви групи ги карат да споделят разни неща.

Веднага давам пример. Г-н Хикс споделя картинка с надпис, който гласи „Сподели тази картинка, ако имаш деца, които обичаш и искаш да са живи и здрави!“. Дотук нищо кой знае какво – виртуален израз на бащина любов, напълно излишна, но на човека си му харесва. Само че г-н Хикс, който желае да покаже колко любов таи към децата си, всъщност споделя снимката от група „Мисионерската поза ми омръзна, фен съм на аналния секс“. Яко, а?

Facebook

Сподели тази детелинка, роза, бебе, коте, монета, ако искаш да си щастлив, богат, късметлия

Пф, че кой има право да се съмнява, че някаква картинка с детелинка няма да му донесе късмет? Или пък че споделянето на картинка с бурканче мед няма да го направи здрав като бик?

За много хора вярата в нещо е сила, която спомага същото това нещо да се случи. Споделянето на случайни снимки обаче, при това неграмотно надписани, защото на кого му пука кога се пише пълен член, важното е да сме позитивни, не помага с нищо. Само създава измамното усещане за правене на нещо в действителност.

Като споменах вяра, та се сетих…

Facebook

Сподели образа на Исус, ако вярваш, че Той е в теб и ти си в Него

Ще ме извинявате, но религията няма място във Facebook. Нали беше личен избор на какво и кого ще вярваме. Не познавам човек, който да не се дразни на подобен род стадни споделяния и дейности във Facebook. Но се оказа, че познавам хора, които „заздравяват“ вярата си, популяризирайки съмнителни групи във Facebook.

И накрая стигаме до най-деликатната част. Онази със споделянето на снимки, свързани с болни деца, малтретирани животни и т.н.

Влизаш във Facebook и първото нещо, което виждаш, е животно, което е одрано живо, за да може кожата му да бъде използвана. Надписът върху изключително гадната снимка гласи – „Да спрем измъчването на животни!“ След малко виждаш снимка на бебе с посинено око, под която се мъдри надпис: „Да спрем насилието над децата!“

Разбирам всеки един човешки порив за защита на по-слабите същества. Наясно съм, че някои хора смятат подобно споделяне за ефективно и реално работещо. Истината обаче е, че основният ефект, който постигат с „изтъпанчването“ на такива фрапиращи неща във Facebook, е отблъскващ. Трайно отблъскващ и неработещ.

Насилието над деца и малтретирането на животни никога няма да спре, дори и всички потребители на най-голямата социална мрежа да споделим една и съща снимка в един и същи момент. Един „клик“ нищо не прави. Освен едно – реклама на групата, от която се споделя въпросната картинка, но това явно е материя, която все още не може да се усвои от основната част от потребителите.

Дори и аз да скрия или изтрия абсолютно всеки от моите познати във Facebook, които ме тормозят с подобен спам, той няма да спре. Няма да изчезне. Все едно да игнорираш глупака и да мислиш, че така си го направил по-умен. Тази епидемия от кухи картинки, гарнирани с безумни надписи, не е просто роден феномен, но това не значи, че трябва да бъде приемана като нещо, което е „в реда на нещата“. Наивността и глупостта не са в „реда на нещата“. Или поне не би трябвало.

Facebook

Ако обществото ни смята, че споделянето на виртуална информация носи късмет, здраве и любов, защитава децата от насилие и води до религиозен транс, то в никакъв, ама никакъв случай не бива да ни се дава право да участваме в управлението на страната си. Защото ще започне едно споделяне на картинки… страх ме е дори да си го представя.

Ако този коментар ви е харесал, споделете го в интернет или се присъединете към Div.bg във Facebook, за да четете още интересни коментари и да гледате забавни клипчета.