103-ма гвардейци готови да станат донори на стволови клетки

2
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

103-ма доброволци от Националната гвардейска част се включиха в акцията за набиране на потенциални донори на стволови хемопоетични клетки. Идеята за инициативата е на самите гвардейци, които искат да помогнат за лечението на свой колега с остра миелоидна левкемия.

Вчера в акцията, която се проведе в поделение 54800 на Националната гвардейска част, се включиха над 70 гвардейци. Поради   големия брой  желаещи да се изследват за потенциално донорство акцията продължи и днес в Клиниката по клинична имунология на УМБАЛ „Александровска“.

Изследванията са организирани от Изпълнителната агенция по трансплантации, Клиниката по клинична имунология към УМБАЛ „Александровска” и Националната специализирана болница за лечение на хематологични заболявания. Лекарски екипи от двете лечебни заведения взеха кръв от всички, които желаят да бъдат изследвани и са подписали документите за информирано съгласие.

В Клиниката по клинична имунология на УМБАЛ „Александровска” бяха извършени имунологични изследвания, чрез които кръвта ще бъде HLA – типизирана и потенциалните донори ще бъдат включени в Националната донорска публична банка.  По този начин те ще могат да помогнат при лечението на онкохематологични заболявания на много деца и възрастни, нуждаещи се от трансплантация на стволови клетки.

Всеки, който желае да бъде изследван за потенциален донор на стволови хемопоетични клетки, може да се обърне към лекарите от Клиниката по клинична имунология към УМБАЛ „Александровска”.

България