Земетресение с магнитуд 7,5 по Рихтер разтърси Иран

1
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Земетресение с магнитуд 7,5 по Рихтер разтърси Иран, съобщава агенция Ройтерс.

Според информацията до момента, епицентърът на трусовете е бил югозизточната част на страната.

АФП уточнява, че епицентърът се намира на около 80 км северно от град Сараван, на дълбочина 18 км, във високопланински район. 

Американската агенция за геоложки наблюдения съобщава, че мощните трусове са били усетени до столицата на Индия, Делхи, където сградите са се разлюлели, а хората са започнали в паника да излизат по улиците.

В Индия, трусът е предизвикал смъртта на едно бебе. Земетресението предизвика паника в големите градове от другата страна на Персийския залив като Доха, Дубай и Абу Дуби, където беше извършена евакуация от високите сгради.

Епицентърът на земетресението е в непосредствена близост до иранско-пакистанската граница. Според неназовани ирански източници, цитирани от Ройтерс, жертвите може да са стотици.

Си Ен Ен съобщава за най-малко 40 души, загинали при трусовете, без да уточнява подробности за обстоятелствата. Подобна цифра беше потвърдена и от иранската англоезична телевизия Press TV. По-късно студентската информационна агенция ИСНА опроверга информацията за жертви, в резултат на земетресението.

Представител на иранския Център за кризисни ситуации е заявил пред ИСНА, че епицентърът на земетресението е фиксиран в необитаем район на страната.

АФП съобщава за най-малко петима загинали на територията на Пакистан.

Кореспондент на Би Би Си в Пакистан съобщи, че трусовете са били усетени в градовете Карачи и Кета. Евакуация на хора е започнала и в Абу Даби, в Обединените арабски емирства. Трусовете обаче не са били усетени в Техеран.