Архитекти призовават пловдивчани да се включат в почистване на кино „Космос“

13
Добави коментар
aspektiinfo
aspektiinfo

Една от емблематичните сгради в центъра на Пловдив – кино „Космос“, известно на по-възрастните филибелии като „Комсомол“, от години е занемарена и неизползваема. Съдбата на зданието и пространството около него стана повод за множество дискусии и не излиза от фокуса на вниманието на професионалните общности в града.

Един от трите модула в рамките на миналогодишния Архитектурен форум Пловдив 2012 беше интернет конкурсът „Кино „Космос“ – място за култура“. Инициативата, организирана от Камарата на архитектите в България – регионална колегия Пловдив, и Съюза на архитектите в България – дружество Пловдив, стана възможна и благодарение на съдействието за достъп, оглед и заснемане на сградата на кино Космос от страна на Община Пловдив.

Желанието на организаторите от КАБ и САБ е да продължат идеяа за възраждане на емблематичното кино и по време на тазгодишния Архитектурен форум.

Амбицията на архитектите е през септември, по време на Есенния салон на изкуствата, сградата да бъде оживена и макар и за кратко да се превърне в едно живо място за култура.

След оглед на място и консултация със специалист по част конструктивна е констатирано, че пространствата, които могат да се използват, са общите фоайета на двата етажа, кафенето, стълбата и площадното пространство пред сградата.

Подготвен е план за безопасност и здраве за почистване на сградата и пространството около нея от инж. Румяна Ахрянова, както и проектопрограма с кратко резюме на историята на  инициативите около кино „Космос“, с идеи за провеждане на архитектурни събития и световни примери на подобни сгради, функциониращи като места за култура и притегателни точки за жителите.

Преди мястото да се превърне в арена на културни събития през септември обаче, трябва да се почисти, обезопаси и освежи. Идеята на КАБ и САБ е тази подготовка да започне на 20 април – като част от събитието на БТВ „Да почистим България за един ден“, за което орагнизациите са заявили желанието си да бъдат включени официално в кампанията.

Дейностите ще се извършат на два етапа. Първият е почистване, обезопасяване и освежаване на киното, което ще стане по график след доуточняване с община Пловдив, в периода от 20 април до 20 май.

Началото е на 20 април 9 часа в сградата на кино „Космос“. Всички желаещи да се включат в почистването могта да се включат, след като се регистрират, тъй като организаторите трябва да знаят броя на участниците, за да осигурят материали и екипировка.

Заявки за участие се правят с писмо – свободен текст, до КАБ – РК Пловдив: [email protected], или САБ – Пловдив: [email protected], а също и на тел.032/632-293 – секретар на САБ – Пловдив, Ненка Николова; 032/632-291 – секретар-координатор на КАБ – Пловдив, арх. Стефан Кичев.